© Amke Maes - provincie Antwerpen

Mechelen heeft zijn eigen King Kong op Sint-Rombouts

De buitenrestauratie van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal die in 1963 begon met de toren, is na 57 jaar afgewerkt. Mensen die er recent nog aan werkten, keken verbaasd op toen ze een beeld van King Kong opmerkten.

svh

LEES OOK

Een King Kong met een naakte dame in zijn armen die op de kathedraal van Mechelen prijkt? Jawel, u leest het goed en wel in de vorm van een waterspuwer. “Het gebeurde wel meer dat beeldhouwers zich eens lieten gaan”, zegt Amke Maes, projectleider voor de restauratie bij de provincie. Al spreekt dit stuk nog net iets meer tot de verbeelding dan een ander beeldhouwwerk.

Volgens ingewijde Mechelaars is de verklaring te vinden in de jaren dertig van vorige eeuw. “King Kong was toen een populaire film in de cinemazalen. Op dat moment liep er een restauratie om de schade uit de Eerste Wereldoorlog te herstellen en de film inspireerde duidelijk de beeldhouwer van dit werk”, vertelt Erwin Horckmans van Mysterieus Mechelen. Zijn collega Gustave Min van Luna Mystica bevestigt dat. “Leo Claes die meewerkte aan de restauratie van de kathedraal vertelde me dat enkele jaren geleden. Het beeld heeft typische kenmerken van de art deco”, zegt hij nog.

© Amke Maes - provincie Antwerpen

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio