Eerste ooievaars maand vroeger neergestreken in Planckendael, park plaatst ook nestplatformen in De Zegge

Print

Video: Zoo Planckendael

Mechelen / Geel -

In Zoo Planckendael in Muizen (Mechelen) zijn al tien ooievaars neergestreken nadat ze zes maanden geleden naar het zuiden waren vertrokken om te overwinteren. De terugkeer is daarmee een maand vroeger begonnen dan vorig jaar. Het dierenpark plaatst tegen komend broedseizoen ook in natuurgebied De Zegge in Geel tegen nestplatformen voor de vogels.

Zoo Planckendael heeft ook een vaste ooievaarspopulatie, met een twintigtal dieren die verkiezen om heel het jaar door te blijven. Nu begint de trekkende ooievaarskolonie dus ook al opnieuw op te duiken. Het Mechels dierenpark vermoedt dat dit door de zachte temperaturen van de voorbije maanden komt. De nesten voor de ooievaars zijn wel al klaar voor de komst van de ooievaars. Die worden door de tuinmannen en technische dienst onderhouden tijdens de afwezigheid van de trekvogels. “Een goed en knus nest is belangrijk, want een ooievaar is eerst nesttrouw en pas daarna partnertrouw”, stelt Zoo Planckendael.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, de organisatie boven Zoo Planckendael en Zoo Antwerpen, breidt trouwens dit jaar haar ooievaarsproject nog uit. De KMDA beheert ook het beschermd natuurgebied De Zegge in Geel en heeft Zoo Planckendael een aantal nestplatformen laten leveren aan het natuurgebied zodat ooievaars ook daar een extra comfortabele plek vinden voor het komende broedseizoen.

Vorig jaar werden in Planckendael 103 ooievaarskuikens aangetroffen in de nesten en vervolgens geringd. De totale populatie kwam daarmee op 235 vogels in 66 nesten.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio