Ook staking in gevangenissen Turnhout en Beveren, Mechelen volgt nog

De gevangenis in Beveren. Foto: BELGA

Ook staking in gevangenissen Turnhout en Beveren, Mechelen volgt nog

Print
Turnhout / Beveren-Waas / Mechelen -

De vakbonden hebben donderdagavond het werk neergelegd in de gevangenissen van Turnhout, Beveren, Oudenaarde en Gent. De staking zou meer dan 24 uur duren. Ook in enkele andere gevangenissen werd al gestaakt. Vanaf zondag zou ook in de gevangenis van Mechelen het werk worden neergelegd.

De bonden zijn misnoegd over de invoering van een minimale dienstverlening bij stakingen. Overleg over de invulling daarvan met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) leverde geen overeenstemming op. Volgens de vakbonden wil Geens die minimale dienstverlening te ruim invullen.

Daarom voerden de vakbonden donderdag eerst actie in de gevangenissen van Leuven, Sint-Gillis en Brugge. Ook in Ieper had een deel van het personeel het werk al neergelegd. Volgens de christelijke vakbond CSC-Services publics vinden daarnaast nog werkonderbrekingen plaats in Marche-en-Famenne.

Donderdagavond vanaf 22u kwamen er ook acties in Oudenaarde, Gent en Beveren, volgens Gino Hoppe van ACOD. Het is de bedoeling om meer dan 24 uur te staken. Het werk zal pas zaterdagochtend om 6u weer worden opgestart.

Ook in Turnhout is intussen een staking begonnen, meldt Radio 2 Antwerpen. Verder wordt vanaf zondagavond ook in Mechelen gestaakt.

Hoppe zegt dat de stakingsacties van donderdag bijna “perfect” worden opgevolgd, omdat de onvrede over de manier waarop minister Geens de minimale dienstverlening wil invoeren zeer groot is. “Onder geen enkele voorwaarde zullen we deze aanval op het stakingsrecht aanvaarden”, zegt hij.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio