UAntwerpen vaardigt uitreisverbod naar China uit voor eigen studenten en onderzoekers

Print

Video: ATV

De Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) heeft donderdag een uitreisverbod afgekondigd voor haar eigen studenten en onderzoekers die de komende tijd naar China zouden afreizen, bijvoorbeeld in het kader van een stage, uitwisseling of onderzoeksproject. De maatregel komt er in het kader van het in China opgedoken coronavirus. Voor Chinese studenten of onderzoekers die naar ons land zouden komen, wacht de universiteit eventuele maatregelen van de Chinese en/of Belgische overheid af.

Volgens de UAntwerpen worden door de maatregel op korte termijn slechts een handvol studenten getroffen. Het gaat onder meer om drie studenten revalidatiewetenschappen en kinesitherapie die uitgerekend in Wuhan in een ziekenhuis stage zouden gaan lopen. “Het spreekt voor zich dat we zo’n risico niet gaan lopen, ze zouden trouwens momenteel de stad niet in geraken”, zegt UAntwerpen-woordvoerder Peter De Meyer. “We zijn volop bezig met een alternatieve stage uit te stippelen.” Moest de crisissituatie tot de zomer aanhouden, komen er wel tientallen studenten in de problemen. “Voor hen wachten we in ieder geval momenteel nog voor we vliegtickets en dergelijke boeken”, zegt De Meyer.

In China bevinden zich momenteel ook nog enkele studenten. “Zij worden voorlopig niet teruggeroepen”, aldus De Meyer. “We volgen de situatie wel van nabij en kijken ook naar het advies van Buitenlandse Zaken.” Op het vlak van onderzoekers in China of die van plan waren naar China te reizen, beschikt de universiteit nog niet over alle gegevens. Chinese studenten en onderzoekers die zich momenteel in Antwerpen bevinden, kunnen gewoon blijven.

Nu in het nieuws