Belg is kampioen klerendumper

Foto: Shutterstock

Mode

Belg is kampioen klerendumper

Print
14,8 kilo per kop per jaar. Zoveel textiel gooien wij Belgen weg, waarvan het grootste deel verbrand wordt of gedumpt op stortplaatsen. Het geeft ons de titel van grootste textieldumpers van Europa. De ­positieve noot: we recycleren ook heel veel én we ­doneren veel kledij aan het goeie doel.

Vintage is dan toch niet zo #hip als gedacht. Dat concludeerde Labfresh, een Amsterdams modelabel voor duurzame herenkleding, dat data van de vijftien Europese landen met de grootste hoeveelheden textielafval bij elkaar puzzelde. Daarbij werd gekeken naar de totale afvalberg, maar ook hoeveel geld per hoofd wordt uit­gegeven aan nieuwe kledingkoopjes en de export van tweedehandskleding.

Italië komt als slechtste leerling uit de klas, met een jaarlijkse productie van een indrukwekkende textiel­afvalhoop van 465.925 ton. Ons land doet het een paar posities 'beter', met een vijfde plaats, maar overtreft alle andere landen wel met de hoeveelheid kleren die per inwoner weggegooid worden: 14,8 kilogram.

We blijken tegelijk een van de beste recycleerders te zijn. Van die kleine

15 kilogram per hoofd wordt immers 1,5 kilogram gerecycleerd, en nog eens 1,2 kilo is herbruikbaar. Twee scores waarin we uitblinken in Europa, net als in het exporteren van tweedehandskleding naar landen in armoede: jaarlijks doneert België per persoon 16,7 kilo textiel aan het goede doel, voornamelijk via kledingcontainers. (sobu)

NIET TE MISSEN