Fernand Keuleneer moet zich terugtrekken als advocaat burgerlijke partij euthanasieproces

Foto: rr

Fernand Keuleneer moet zich terugtrekken als advocaat burgerlijke partij euthanasieproces

Print

Fernand Keuleneer moet zich terugtrekken als advocaat van de burgerlijke partij omdat hij plaatsvervangend lid was van de euthanasiecommissie. Dat heeft de stafhouder van de Gentse balie donderdag bekendgemaakt op het Gentse hof van assisen.

LEES OOK. Ophef op euthanasieproces: advocaat van familie Nys was zelf aanwezig bij goedkeuring euthanasie

De getuigenis van Wim Distelmans, de voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, had woensdag voor opschudding gezorgd. Op het einde van de zittingsdag vroeg Jef Vermassen aan Distelmans wie in de commissie zetelde op het moment van het dossier van Tine Nys, die in 2010 euthanasie kreeg op basis van psychisch lijden. Daaruit bleek dat Fernard Keuleneer, de advocaat van zus Sophie Nys, aanwezig was als plaatsvervangend lid. “Ik val daar achterover van”, aldus Vermassen.

“Plaatsvervangende leden hebben geen stemrecht”, reageerde Keuleneer, die liet acteren dat hij toen op geen enkele wijze betrokken was in het dossier. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de eerste beschuldigde, kondigde aan dat hij naar de stafhouder stapte naar aanleiding van het incident.

Vertrouwelijk

Keuleneer deed het incident na de zitting af als “een storm in een glas water”. Volgens Vermassen had Keuleneer zich moeten afvragen op hij nog kon optreden voor de familie Nys.

Het gesprek bij de stafhouder was rond 9.45 uur afgelopen en de advocaten zaten daarna samen met het hof en het openbaar ministerie. De Gentse stafhouder Kristiaan Markey maakte rond 10 uur de beslissing bekend. “Ik heb in samenspraak met mijn Brusselse collega besloten dat meester Keuleneer zich dient terug te trekken als raadsman van de burgerlijke partijen. Verder kan ik geen commentaar geven, dat blijft vertrouwelijk.”

Nu in het nieuws