Archiefbeeld gevangenis Mechelen

Archiefbeeld gevangenis Mechelen © Joris Herregods

Ook in de gevangenis van Mechelen wordt er gestaakt

De vakbonden kondigen een 24 urenstaking aan in de gevangenis Leuven-Centraal vanaf woensdagavond 22 uur. In Brugge begint om 18 uur een staking tot 10 uur donderdagochtend. Dat is vernomen bij de socialistische bond ACOD. Ook in de gevangenis van Mechelen wordt gestaakt.

blg

In Sint-Gillis willen de bonden het werk voor 24 uur neerleggen vanaf donderdagavond 22 uur, en opnieuw vanaf zondagavond 22 uur. Ook in de gevangenis van Mechelen wordt vanaf zondagavond gestaakt, zegt ACOD-vakbondsman Gino Hoppe.

De vakbonden zijn misnoegd over de invoering van een minimale dienstverlening bij stakingen. Overleg over de invulling daarvan met minister van Justitie Koen Geens leverde geen overeenstemming op. Volgens de vakbonden wil Geens de minimale dienstverlening te ruim invullen. “Er zouden erg weinig mensen kunnen staken”, aldus Hoppe. De minister sloot de onderhandelingen zelf af.

De acties in Leuven, Brugge, Mechelen en Sint-Gillis zijn wellicht een voorbode van meer. Maandag overleggen de vakbonden over verdere acties. ACOD zal het gevangenispersoneel alvast oproepen om mee te lopen met de nationale betoging die de socialistische vakbond dinsdag organiseert rond de bescherming van de sociale zekerheid. Mogelijk volgen er andere acties, zoals stiptheidsacties.

“De mensen zijn misnoegd dat minister van Justitie Koen Geens eenzijdig een besluit wil doordrukken”, zegt Eddy De Smedt van de VSOA. Hij wil dat de minister onderhandelingen voert met de syndicale partners.

Volgens De Smedt is er sinds het sociaal overleg maandag werd stopgezet, geen contact meer geweest met de minister. “Via de media vernemen wij dat zijn geduld op is”, zegt De Smedt. “Maar de mensen wachten al vier jaar op nieuwe kledij, nieuw personeel en een afbouw van het aantal gedetineerden. Het geduld van de minister is al op na enkele vergaderingen.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio