Uitslaande brand vernielt woning: bewoners en huisdieren raken tijdig weg

Een uitslaande brand heeft zware schade aangericht in een woning in de Ernest Claesstraat in het centrum van Herentals. Gewonden vielen er niet, maar de bewoners kunnen niet meteen naar huis. Ze worden via hun verzekering opgevangen in een hotel. Ook voor hun huisdieren is er een oplossing.

MPH

De getroffen woning ligt tegenover de toegangsweg naar het woonzorgcentrum Bremdael. Het waren bezoekers van Bremdael die de rook zagen aan het dak van het huis. Ze gingen meteen aanbellen. De bewoners waren thuis, maar hadden niets in de gaten. Binnen was van de brand ook nog niets te merken. Samen met de huisdieren, een paar katten en een hond, kon iedereen tijdig het pand verlaten.

Toen de brandweer ter plaatse kwam sloegen de vlammen naast de schoorsteen al hoog uit het dak. Het vuur werd zowel langs binnen als langs buiten bestreden. “Dat was onder meer nodig door de zonnepanelen op het dak”, weet majoor Jan Peelaerts van de brandweerzone Kempen. “Zonnepanelen op een brandend dak zorgen voor een afscherming waardoor je moeilijker rechtstreeks op de vlammen kan blussen. Een voordeel van het koude, mistige weer was dat de panelen niet actief waren, anders moet je ook nog opletten voor de elektriciteit.” Na een tiental minuten was de situatie onder controle. De schade is groot. In het huis wonen drie mensen, een koppel met een volwassen dochter die de zolderverdieping als verblijfplaats heeft ingericht. Daar is de schade het grootst. Maar ook de eerste verdieping en het gelijkvloers delen in de klappen. Er is onder meer rook- en waterschade.

De oorzaak van de brand is niet helemaal duidelijk. “Een denkpiste die door de brandweer waarschijnlijk wordt geacht is het oververhit raken van een schoorsteen die zo het dak heeft aangestoken”, zegt burgemeester Mien Van ¬Olmen (CD&V). “De woning is momenteel onbewoonbaar. De bewoners hadden niet meteen opvang, maar via hun verzekeringsmakelaar is er ondertussen voor gezorgd dat ze op hotel kunnen tot er een oplossing is gevonden. “ Het herstellen van de woning zal immers heel wat tijd in beslag nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners