Informateurs geloven dat ze vooruitgang geboekt hebben en nemen bloemen mee voor de jarige koningin

Informateur Joachim Coens (CD&V) gelooft dat hij, samen met zijn collega Georges-Louis Bouchez (MR), de voorbije dagen wat vooruitgang heeft geboekt. Volgende week leggen ze hun eindverslag voor aan de koning en dan is het de bedoeling dat er een volgende stap wordt gezet. Dat heeft Coens maandag verklaard nadat hij en Bouchez tussentijds verslag van hun opdracht hadden uitgebracht.

agy

Coens kon het duidelijk maar matig appreciëren dat PS-kopstuk Elio Di Rupo maandagmorgen de bal in het kamp van zijn partij legde en CD&V opriep te kiezen tussen de eenheid en de splitsing van het land. “Een beetje overdreven. Elke partij heeft een stukje van de sleutel in handen”, klonk het eerst voorzichtig. Om er nadien aan toe te voegen dat hij zijn buik een beetje vol heeft van het zwartepieten. “Dit is geen kaartspel”, aldus Coens.

De informateurs waren er afgelopen weekend in geslaagd om PS en N-VA, de twee tegenpolen die de grootste partijen van het land zijn, rond de tafel te krijgen. Of dat iets heeft opgeleverd, is nog maar de vraag. Het vormen van een federale regering is een bijzonder moeilijke opdracht omdat de partijen niet samen in één regering lijken te willen en andere Vlaamse partijen niet happig staan tegenover een federale regering zonder N-VA.

Verjaardag

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hadden deze keer een boeket bloemen mee voor hun audiëntie met de koning. Vandaag is het de verjaardag van koningin Mathilde.

Koning Filip ontvangt de informateurs voor een stand van zaken in de formatie. Veel vooruitgang zullen ze daar niet kunnen melden. Ze hebben een succesje op zak, nadat ze N-VA en PS dit weekend bijeen hebben gekregen, maar PS-boegbeeld Elio Di Rupo sloeg maandagochtend op de radio de deur nog eens uitdrukkelijk dicht.

LEES OOK. Informateurs met succesje en moed der wanhoop naar de koning: wat kunnen ze hem vertellen en is er nog een weg uit de impasse?

MEER OVER MR