Gabriella Tambuyser was de eerste vrouw die als schepen in het Mechelse stadhuis zetelde.

Gabriella Tambuyser was de eerste vrouw die als schepen in het Mechelse stadhuis zetelde. © Sven Van Haezendonck

Mechelen draagt straatnaam op aan eerste vrouwelijke schepen

Het stadsbestuur van Mechelen heeft beslist om de straatnaam voor een nieuwe verkaveling op te dragen aan Gabriella Tambuyser (1886-1983). Zij was de eerste vrouwelijke schepen in de geschiedenis van de stad.

svh

NV Verelst heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van 25 appartementen en 17 woningen in de omgeving van de Battelsesteenweg en de Kapelleblokstraat. Door de verkaveling loopt ook een nieuwe straat. “Gabriella Tambuyser was de eerste vrouwelijke schepen in Mechelen, daarmee verdient ze zeker een straatnaam. Hiermee erkennen we haar verdiensten voor onze stad. Als eerste vrouw speelde ze een belangrijke rol in de emancipatie van de vrouw”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Eigendommen.

Gabriella Tambuyser stamt af van de bekende kunstenaarsfamilie in de stad. Ze was echtgenote van de Mechelse apotheker Cools en promoveerde tot doctor in de opvoedkunde en de psychologie. Tambuyser was van 1932 tot 1958 gemeenteraadslid en kort na de bevrijding in september 1944 was ze even schepen, tot de latere burgemeester Antoon Spinoy haar in juni 1975 opvolgde. In 1953 was ze ook drie maanden senator voor het toenmalige kiesarrondissement Mechelen-Turnhout.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio