Rik (33) is zes jaar ‘thuisblijfpapa’ © if

DISCUSSIE. Moeten huisvrouwen en -mannen zonder uitkering meer geactiveerd worden op de arbeidsmarkt?

De Vlaamse regering stelt in haar regeerakkoord de ambitieuze doelstelling om 120.000 mensen extra aan de slag te krijgen. En dus wil Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) dat de VDAB ook “niet-beroepsactieven zoals huisvrouwen en -mannen” activeert.

GVA+ Huisvrouwen en -mannen over ‘activatieplannen’ VDAB: “Mogen wij zelf nog kiezen of we willen werken of niet?

“Mogen we zelf eigenlijk nog kiezen hoe we ons leven organiseren?” is een van de meest gehoorde reacties na een belronde bij thuisblijfmama’s en papa’s - “huismoeder of huisvader klinkt zo oubollig, meneer”. Nogal wat betrokkenen wijzen er fijntjes op dat ze geen uitkering krijgen van de overheid en dat de samenleving dus niet voor hen moet opdraaien.

Maar minister Crevits sust: “Het is helemaal niet de bedoeling mensen zonder uitkering te verplichten om te gaan werken. De opdracht die de VDAB van de Vlaamse regering krijgt, is niet het organiseren van een heksenjacht. Het gaat er om dat als we de sociale zekerheid betaalbaar willen houden en de krapte op de arbeidsmarkt willen tegengaan, we nu eenmaal met meer aan de slag moeten gaan.”

Moeten huisvrouwen en -mannen zonder uitkering volgens jou meer geactiveerd worden op de arbeidsmarkt?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt dinsdag in de krant.

Nu in het nieuws