Mode

Jean Paul Gaultier (67) stopt als modeontwerper

Print

Modeontwerper Jean Paul Gaultier viert zijn 50-jarige carrière in de modewereld op 22 januari met een haute-coutureshow in Parijs. Dat modedefilé zal meteen ook zijn laatste zijn, zo kondigde de 67-jarige Fransman vrijdag aan op sociale media.

In de videoboodschap die hij via Twitter en Facebook verspreidde, laat Gaultier wel weten dat hij nog niet uit de modewereld zal verdwijnen en dat zijn haute-couturelabel Gaultier Paris zal blijven doorgaan. “Ik heb een nieuw concept waarover ik later meer zal zeggen”, aldus het mode-icoon.

 

 

Gaultier trok in 2014 al de stekker uit zijn confectielijn - standaardkleding die in grote hoeveelheden wordt geproduceerd - om zich helemaal te concentreren op onder meer haute couture en parfums. Volgens hem waren de commerciële verplichtingen en het “hectische ritme” van prêt-à-por­ter te verstikkend.

‘Enfant terrible’

Gaultier, die geen formele opleiding als ontwerper heeft genoten, stuurde al van jongs af aan schetsen door naar bekende ontwerpers. Het was Pierre Cardin die hem in 1970 een kans gaf door hem als assistent aan te werven. Zes jaar later bracht Gaultier zijn eerste collectie in eigen naam uit.

Zijn bijnaam als ‘enfant terrible’ van de modewereld kreeg hij in 1981, toen hij voor het eerst een collectie liet zien in zijn typerende stijl: uitdagend, vernieuwend en soms zelf choquerend. Gaultier schuwde de controverse niet en werkte onder andere met modellen met zwaar overgewicht. Hij houdt ook van het androgyne. Hij kleedde mannelijke modellen met kilts en rokken. Typisch voor hem: kilts met de Schotse ruit en de navy-look. Daarnaast staat hij ook bekend op de korsetten met puntige behacups die hij ontwierp voor popzangeres Madonna.

In 2004 kwam hij aan het hoofd te staan van modehuis Hermès, een klassiek merk dat hij een nieuw leven kon inblazen. In 2011 hield hij het voor bekeken bij Hermès.

Jean Paul Gaultier (67) stopt als modeontwerper
Foto: AFP
Jean Paul Gaultier (67) stopt als modeontwerper
Foto: AP
NIET TE MISSEN