Bremdonckhoeve exposeert elf originele werken van Panamarenko: “Eerbetoon aan de kunstenaar”

Print

Video: ATV

Brasschaat -

De Bremdonckhoeve in het Brasschaatse Peerdsbos vormt vanaf zaterdag 18 januari tot einde maart het decor voor een unieke collectie werken van de onlangs overleden kunstenaar Panamarenko.

De Antwerpse kunstenaar Panamarenko overleed eind vorig jaar. Frederick Keteleer, uitbater van Bremdonck, had in de zomer van vorig jaar al een expositie van werk van Panamarenko gepland. “Nu de kunstenaar is overleden, beschouwen we het als een eerbetoon. Sinds twee jaar hebben we hierbuiten Batopillo staan, een van de drie bronzen beelden die Panamarenko maakte. Voor de tentoonstelling binnen hebben we tien werken van de man bijeengebracht. Ze dateren allemaal van de periode 1980-2005. Het zijn werken die in de Deweer Art Gallery staan of hangen. Wij hebben het beheer van die West-Vlaamse galerie overgenomen. Het was de eerste galerie waarmee Panamarenko samenwerkte”, legt Frederick Keteleer uit.

De Bremdonckhoeve ligt recht tegenover de bekende horecazaak De Melkerij. De eerste tentoonstelling die er werd georganiseerd, omvatte werk van de jonge Belgische kunstenaar Antoine Roegiers. Nu is het dus de beurt aan Panamarenko. De werken staan en hangen in het bijzonder fraai gerenoveerde historisch pand. Op 5 februari zou Panamarenko 80 jaar zijn geworden. Dat geeft de tentoonstelling nog een extra pigment. Het boegbeeld van de expositie is de Areomodeller uit 1984, bekend als de zeppelin. Verder hangen er nog een tekening van een grote duikboot en verschillende andere ontwerpen die de genialiteit van de kunstenaar aantonen.

“Panamarenko wordt weleens de moderne Leonardo Da Vinci genoemd en dat vond hij zelf blijkbaar ook wel een beetje. Maar hij zei altijd dat de Italiaanse grootmeester ‘geen reet poëzie’ in zich had, en hijzelf wel”, aldus nog Frederick Keteleer.

De tentoonstelling is geopend tot en met 29 maart, telkens van vrijdag tot en met zondag van 12 tot 19 uur.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio