Herman Van Goethem enige kandidaat om zichzelf op te volgen als rector van Universiteit Antwerpen

Foto: Leo de Bock

Herman Van Goethem enige kandidaat om zichzelf op te volgen als rector van Universiteit Antwerpen

Print
Antwerpen -

De kans is groot dat Herman Van Goethem er vier jaar bij doet als rector van de Universiteit Antwerpen. In het voorjaar staan er nieuwe rectorverkiezingen ingepland. Geen enkele kandidaat diende zich aan voor de deadline van vandaag.

Op 31 augustus loopt het eerste mandaat van vier jaar van prof. dr. Herman Van Goethem als rector van de Universiteit Antwerpen af. Dat betekent dat er dit voorjaar rectorverkiezingen georganiseerd worden. Tot vrijdag 17 januari konden alle gewoon hoogleraren en hoogleraren die een voltijdse aanstelling hebben aan UAntwerpen, zich kandidaat stellen. Alleen huidig rector Van Goethem stelde zich kandidaat.

Dat betekent niet dat er geen verkiezingen zullen plaatsvinden. Van 9 tot 13 maart staat de eerste ronde van de verkiezingen op de agenda. De stemming levert maar een uitkomst op als de kandidaat-rector meer dan 50 procent van de stemmen behaalt: de kiezers kunnen immers ook blanco stemmen. Van 16 tot 20 maart vindt een eventuele tweede ronde plaats. Blanco stemmen tellen dan niet meer mee.

Iedereen brengt stem uit

Nieuw in deze verkiezingsprocedure is dat alle medewerkers en studenten van de Universiteit Antwerpen hun stem kunnen uitbrengen. In het verleden mochten alle professoren één stem uitbrengen. De andere geledingen (Assisterend en Bijzonder Academisch Personeel, Administratief en Technisch Personeel en de studenten) werkten met een ‘kiescollege’. Voorafgaande verkiezingen bepaalden wie in het kiescollege mocht zetelen.

De Raad van Bestuur gooide het roer om. “Iedereen mag nu een rechtstreekse stem uitbrengen”, zegt professor Herwig Leirs, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Wel varieert het gewicht van de stemmen: de stemmen van de professoren zijn goed voor tweede derde. Assisterend en Bijzonder Academisch Personeel, Administratief en Technisch Personeel en de studenten zijn telkens goed voor elf procent van de stemmen.”

Op 1 september begint een nieuwe termijn van vier jaar. Op de Universiteit Antwerpen kan een rector maximaal twee termijnen aanblijven.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio