Zalfen organiseert voor 49ste keer grootste Sint-Antoniusviering van het land

Haringeters op Zalfenkermis. Zaterdag barst het grootste Sint-Antoniusfeest van het land er weer los. Foto: Mia Uydens

Zalfen organiseert voor 49ste keer grootste Sint-Antoniusviering van het land

Print
Malle / Oostmalle -

In het gehucht Zalfen in Oostmalle vindt deze zaterdag weer de grootste Sint-Antoniusviering van het land plaats. Zalfenkermis is al aan zijn 49ste editie toe en op de formule zit nog geen sleet.

Zalfenkermis is opgebouwd rond de eeuwenoude verering van de Heilige Antonius Abt, de Antonius met het varken voor wie in 1626 in het landbouwgehucht Zalfen een kapel werd gebouwd.

Zaterdag 18 januari begint Zalfenkermis om 10u met een mis in de kapel, gevolgd door de offergaveverkoop om 10.30u. Hierbij kan er onder meer worden geboden op varkenskoppen, varkenspoten maar ook op jenever en Trappist van Westmalle. Vorig jaar was er zelfs een levende kalkoen.

Direct na de offergaveverkoop start de zegening van de paarden en andere dieren en start de Sint-Jorisgilde met Kempense dansen terwijl het Sint-Antoniusvuur wordt ontstoken. Om 11.30u kan er in de drie tenten gegeten worden. Elke tent brengt eigen specialiteiten, van spek met eieren over haring boven het vuur, varkenspoten, mosselen, stoofvlees, erwtensoep tot boerenbeuling. Om 14u begint de kinderanimatie en Breugheliaanse kermis.

Traditioneel trekken ook de boerenbals met orkesten die om 20u starten volk uit de hele omtrek. De toegang tot alle activiteiten is gratis. Alle plastieken bekers worden na afloop verzameld en milieuvriendelijk verwerkt. Zalfen is bereikbaar via de baan Oostmalle-Wechelderzande langs de Spuydreef. Er geldt de hele zaterdag eenrichtingsverkeer. Huiswaarts keren kan via de Zalfensebaan in Oostmalle of via de Salphensebaan in Zoersel. “De dresscode is een dikke jas, ‘floeren’ broek en botten”, laat Harry Hendrickx (DBM), burgemeester van Malle en voorzitter van het Zalfencomité nog weten.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio