Toeristen maken een boottochtje op de Dijle. De meeste Mechelaars zien ze nog graag komen. © Leo de Nijn

Onderzoek toont aan: toerisme maakt 81% van de Mechelaars fier

81% van de Mechelaars is fier op zijn stad door de toeristische aandacht die ze krijgt. Dat blijkt uit een bewonersonderzoek van Toerisme Vlaanderen in vijf kunststeden.

svh

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakte de resultaten van een onderzoek bij zesduizend inwoners donderdagmorgen bekend. Minstens 75% van de inwoners van Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Mechelen steunt toerisme en wil dat het belangrijk blijft in hun stad. In Mechelen is dat zelfs 79%. Van de Maneblussers vindt 74% dat de voordelen ook sterker doorwegen dan de nadelen, terwijl dat in de andere kunststeden gemiddeld 67% is.

“Bijna de helft van de ondervraagde inwoners vindt dat toerisme ervoor zorgt dat we meer verbonden zijn met elkaar en 81% is door de toeristische aandacht fier op onze stad. De forse investeringen in ons culturele en toeristische aanbod verhogen niet alleen onze toeristische marktwaarde, maar ook onze onderlinge sociale cohesie”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Toerisme.

Nog groeimarge

Iets meer dan de helft van de inwoners in Mechelen voelt zich ook voldoende betrokken bij de organisatie van het toerisme, het meest van alle kunststeden. Tegelijk kijken mensen ook kritischer naar de impact ervan: 9% van de Mechelaars vindt dat toeristen de leefbaarheid van de stad verminderen, terwijl dat elders gemiddeld 27% is. Daartegenover ziet 41% van de Mechelaars nog groeimarge voor het toerisme. Vooral voor individuele, verblijfs- en dagtoeristen. “Er is in Mechelen nog geen sprake van overtoerisme, maar we monitoren de situatie wel heel goed. Visit Mechelen zet momenteel de lijnen uit om te evolueren naar een duurzame vorm van toerisme in het Mechelen van vandaag en morgen”, legt schepen Siffer uit.

https://visit.mechelen.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners