Themabeeld. © Joris Herregods

Bornem voert volledig verbod op vuurwerk in: “Stil vuurwerk controleren is quasi onmogelijk”

Het gemeentebestuur van Bornem wil het gebruik van alle soorten vuurwerk in de gemeente verbieden. De gemeente zei vorig jaar nog te ijveren om alleen stil vuurwerk toe te laten.

Gemeenteraadslid Wim Verheyden (Vlaams Belang) vroeg tijdens de gemeenteraad om verduidelijking. “Rond oudjaar steekt de discussie over het al dan niet mogen afsteken van vuurwerk altijd weer de kop op”, zegt Verheyden. “Volgens de algemene bestuurlijke politieverordening (ABP) Klein-Brabant is er een verbod op vuurwerk met een uitzondering op nieuwjaarsnacht van 23.30 tot 1u. Ieder jaar groeit het protest, vooral vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. We stelden in februari vorig jaar al voor om alleen zogeheten stil vuurwerk toe te laten. De schepen zou dit aankaarten bij de intergemeentelijke raad van de politiezone. Aangezien de ABP nog niet is aangepast, vraag ik me af of de schepen het nog niet aankaartte of ze nul op het rekest kreeg.”

“De aanpassing van de ABP is ondertussen uitgesteld tot april dit jaar”, zegt schepen van Dierenwelzijn Nicole Van Praet (IedereenBornem). “We kwamen met het schepencollege op 5 december tot de beslissing van een algemeen vuurwerkverbod.”

Alleen nog stil vuurwerk toelaten, zoals Vlaams Belang voorstelde, is volgens burgemeester Kristof Joos (N-VA) niet mogelijk. “Je kunt dat wel beslissen, maar hoe kan je dat controleren?”, vroeg hij zich af. “Als er dan toch klachten komen van mensen die vuurwerk afsteken, dan is dat bijna niet te controleren. Je kunt moeilijk verwachten dat de politie overal met een decibelmeter klaarstaat wanneer iemand vuurwerk afsteekt.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio