DISCUSSIE. Zelfs jongeren vinden eigen gamegedrag “risicovol”: maak jij je zorgen?

Themabeeld. Foto: Wout Engels

DISCUSSIE. Zelfs jongeren vinden eigen gamegedrag “risicovol”: maak jij je zorgen?

Het aantal (oudere) scholieren dat vindt dat hun gamegedrag problematische vormen aanneemt, blijft stijgen, zo blijkt uit een bevraging van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). “Vroeger stopten jongeren met excessief gamen wanneer ze begonnen uit te gaan. Maar de huidige games zijn uitdagender, ook voor oudere scholieren. Bovendien kan je ze altijd en overal op je smartphone spelen.”

GVA+ Zelfs als jongeren uitgaan stoppen ze niet met gamen

Gamen, jaren geleden een tijdverdrijf van een paar enkelingen, is vandaag alomtegenwoordig. “Driekwart van de ondervraagde leerlingen uit het middelbaar onderwijs speelt games. De helft deed dat de voorbije week meer dan zeven uur”, aldus Katleen Peleman, directeur van het VAD, dat voor het onderzoek 7.500 leerlingen ondervroeg. Conclusie van die bevraging: het aantal jongeren dat zegt dat ze risicovol gamegedrag vertonen stijgt.

Vooral bij de oudste leerlingen (17-18 jaar) is er een stijging, en dat verontrust het VAD. “Het gaat om jongeren die door hun gamegedrag hun schoolse verplichtingen verwaarlozen, bijvoorbeeld hun huiswerk snel maken om opnieuw te kunnen gamen. Maar ook om jongeren die afstand nemen van hun vrienden, om zo meer tijd te hebben voor hun games.”

Maak jij je zorgen over het gamegedrag van jongeren? Hoe ga jij ermee om? En welke maatregelen zijn volgens jou nodig?

Discussieer mee via onderstaande link. Een aantal reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws