© RR

Vermoorde veearts-keurder Karel Van Noppen wordt postuum ereburger van Lille

De in 1995 vermoorde veearts-keurder Karel Van Noppen uit Wechelderzande (Lille) krijgt postuum de titel van ereburger van Lille.

bvdl

Een kwarteeuw nadat hij op 42-jarige leeftijd vlak bij zijn woning op het Zand in Wechelderzande in opdracht van de hormonenmaffia werd doodgeschoten, krijgt Karel Van Noppen postuum de titel van ereburger in de gemeente Lille. De gemeenteraad van woensdag 22 januari moet hiervoor nog wel groen licht krijgen. De moord op de veearts-keurder die streed tegen de hormonenmaffia op 20 februari 1995 veroorzaakte een schokgolf door het hele land. Tot en met 2014 werd de laffe moord elk jaar herdacht, eerst met een fakkeltocht daarna met een korte plechtigheid aan het herdenkingsparkje op het Zand.

© Joren De Weerdt

Na een voorstel van gemeenteraadslid Wim Peeters (CD&V) om Karel Van Noppen voor te dragen als ereburger gaf het schepencollege van van N-VA en Groen hiervoor vorige week groen licht. “Door zijn strijd voor de algemene volksgezondheid is de controle sterk bijgestuurd en zijn malafide vetmesters hard aangepakt”, stelt het schepencollege van Lille. “De vzw. Dokter Karel Van Noppen heeft Karels strijd verder gezet. Vele studiedagen van de vzw droegen bij tot verdere verbetering van de voedselveiligheid.” Sinds de beslissing van de gemeenteraad van september 2019 om het ereburgerschap in Lille in te voeren, wordt Karel Van Noppen de tweede ereburger van de gemeente. In november vorig jaar ontving ex-verzetsstrijder Boni Mellaerts (92) uit Gierle de eerste titel van ereburger van Lille.

© Photo News

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio