In het Busleyden Atheneum werd eerder al succesvol een onderwijsassistent ingezet. © Stijn Van de Sande

Samenwerking tussen stad en onderwijsnetten voor ‘Krachtige scholen’

De verschillende onderwijsnetten en de stad Mechelen willen het welbevinden van de leerlingen op de Mechelse scholen verbeteren en de ongekwalificeerde uitstroom verminderen. Om dat te realiseren starten ze samen met Arktos, PrOS en Thomas More het project ‘Krachtige scholen’.

Stijn Van de Sande

“Als stadsbestuur willen we het welbevinden op school stimuleren en het aantal schoolverlaters zonder diploma terugdringen”, zegt schepen van Onderwijs Marina De Bie (Vld-Groen-m+). “Om dit te bereiken is het niet alleen belangrijk om de jongeren zelf te ondersteunen, maar ook te werken aan een positief en open klimaat op school. Dat kan door samen te werken in een ruimer netwerk. Op die manier kan kennis en ervaring gedeeld worden en kunnen leerlingen binnen het netwerk ondersteund en opgevangen worden.”

In samenwerking met de verschillende onderwijsnetten, de Thomas More hogeschool, Arktos en PrOS start de stad daarom het project ‘Krachtige scholen’. “Binnen dit project ontwikkelen de scholen acties op leerling-, klas-, leerkracht- én teamniveau”, klinkt het. “Dat gebeurt door een groep die bestaat uit vertegenwoordigers van de leerlingen, ouders en onderwijspersoneel. Daarnaast kunnen de scholen ook op verschillende manieren ondersteund worden door externe partners. Door de krachten te bundelen in een netwerk, kunnen scholen van elkaar leren en worden ze broeiplaatsen van sterke jongeren.”

Onderwijsassistent

Een onderdeel van het project is de mogelijkheid om een onderwijsassistent in te zetten, zoals eerder al succesvol in het Busleyden Atheneum gedaan werd. De stad maakt er jaarlijks 50.000 euro voor vrij. “Zo’n onderwijsassistent heeft een verbindende rol tussen de school-, vrijetijds- en thuissituatie van de leerlingen. Daarnaast ondersteunt hij of zij ook de leerlingen en versterkt tegelijkertijd de leerkracht tijdens de les.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio