Archiefbeeld. © Victoriano Moreno

Drie jaar cel met uitstel voor dame (80) die samen met vriendin uit leven wilde stappen

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft een 80-jarige dame uit Mortsel veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel omdat ze in september 2018 samen met een vriendin had geprobeerd om uit het leven te stappen. De rechtbank oordeelde dat de moordpoging bewezen is, maar hield rekening met de omstandigheden. “Door irrationele wanhoop heeft beklaagde geprobeerd het slachtoffer te helpen met haar doodswens omdat ze ernstig aan het lijden was”, klonk het.

sare

De feiten speelden af zich op 23 september 2018. De hulpdiensten waren toen naar de Rode Beuk in Mortsel gestuurd en troffen er de bewusteloze lichamen aan van de toen 95-jarige B.H. en haar vriendin V.P. Beide dames waren weduwe en woonden al een tijdje onder één dak om elkaar gezelschap te houden. Beide dames hadden een overdosis slaappillen genomen maar overleefden de wanhoopspoging.

Het was V.P. die haar vriendin de slaappillen had toegediend, vertelde ze zelf aan de politie. Ze hadden al gesproken over samen afscheid nemen. B.H. was op de sukkel met haar gezondheid en had zelfs doorligwonden. Haar hartsvriendin V.P. nam de zorg op zich, maar had het erg moeilijk met de pijn die haar B.H. moest ondergaan. Volgens haar advocate had ze het gevoel dat ze overal wandelen werd gestuurd wanneer ze hulp zocht voor haar.

De feiten werden gekwalificeerd als moordpoging en V.P. werd opgepakt en weer vrijgelaten onder voorwaarden. Zo mocht ze haar vriendin niet meer zien, iets waar ze het zelf erg moeilijk mee had. Het Openbaar Ministerie had, rekening houdend met de omstandigheden, de minimumstraf van drie jaar cel met uitstel gevorderd. De rechtbank volgde die redenering.

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio