Eddy Smets schenkt 3.000 euro aan Juno: “Verhaal kindvluchtelingen is jammer genoeg van alle tijden”

Eddy Smets overhandigt 3.000 euro. Foto: JAA

Eddy Smets schenkt 3.000 euro aan Juno: “Verhaal kindvluchtelingen is jammer genoeg van alle tijden”

Print
Schoten -

Het boek dat Eddy Smets vorig jaar schreef over kindvluchtelingen werd een succes. De auteur schenkt de volledig opbrengst van 3.000 euro niet toevallig aan Juno, een begeleidingstehuis voor jongeren in Schoten.

Omdat zijn kleinkinderen maar bleven vragen naar wat bompa precies heeft meegemaakt als 10-jarige tijdens de Tweede Wereldoorlog, schreef Eddy Smets (85) zijn horrorverhaal als kind van een vader die foute keuzes had gemaakt, vorig jaar eindelijk neer. Het werd een pakkend debuut.

“Mijn eenzame zwerftocht langs Duitse en Vlaamse weeshuizen, werk in de mijnen en abrupte afscheid van mijn moeder waren verschrikkelijk. Ik vraag niet zozeer begrip voor kinderen van collaborateurs, maar solidariteit met de kinderen die vandaag – verstoten door de oorlog in hun land – door Europa zwerven”, wilde Eddy zelf vooral parallellen trekken tussen twee tijdvakken.

Dankzij het onverwachte succes van dit boek, kon Smets zijn ambitie kracht bijzetten en zopas 3.000 euro schenken aan Juno, een Schotense organisatie die zich het lot van de kindvluchtelingen van vandaag aantrekt. Eddy Smets overhandigde de cheque aan Goedele Plovie van Juno en hij kreeg daarbij onder meer woorden van lof van bekende Schotenaar Elma Dalhuijsen, beter bekend als Tante Kaat.

“Vanuit Juno zijn we dankbaar dat het verhaal van onze vijftien niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die hier verblijven, met een gelijkend verhaal aan dat van Eddy, een stem krijgt. De jammerlijke geschiedenis herhaalt zich. Zowel de harde realiteit als de kracht van deze jongeren zijn zeer herkenbaar”, aldus Goedele Plovie.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio