© BFM

Vijf verdachten tunnelroof Belgiëlei doorverwezen naar rechtbank

De raadkamer heeft de vijf verdachten in de zaak van de spectaculaire tunnelroof bij BNP Paribas Fortis dinsdag doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Twee van hen staan geseind, maar konden nog niet gevat worden.

LEES OOK. Alarmen gingen 18 keer af in week voor tunnelroof ontdekt werd

De inbraak in het filiaal van BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei in Antwerpen werd op 3 februari 2019 vastgesteld. Verschillende kluizen waren opengebroken en in de vloer van de kluizenzaal werd een gat aangetroffen. Dat bleek het uiteinde van een tunnel te zijn die in de riolering onder de Belgiëlei uitkwam. In het rioolstelsel werd verderop nog een tweede tunnel ontdekt die naar de kelder van een gebouw aan de Nerviërsstraat leidde.

Koba M. werd een dag later gearresteerd. De speurders konden hem aan de feiten linken door een achtergelaten slijpschijf in de uitgegraven tunnel. Enkele dagen later belandden ook zijn vader Kachaber M. en zijn vriend Giorgi K. achter de tralies.

Een vingerafdruk van die laatste werd op een plastic zak aangetroffen in het kelderappartement aan de Nerviërstraat, waar de tunnel begon. De twintiger erkende dat hij in het appartement geweest was, maar de put of de tunnel had hij niet gezien. Giorgi K. had ook werkmateriaal gekocht, maar hij had geen idee dat die spullen voor een bankkraak gebruikt zouden worden. Ze ontkennen alle drie dat ze bij de eigenlijke diefstal betrokken waren en zouden dus alleen maar hand- en spandiensten verleend hebben.

De drie werden in oktober vrijgelaten onder voorwaarden. De raadkamer verwijst hen nu door naar de correctionele rechtbank. Dat geldt ook voor de twee Georgiërs die nog spoorloos zijn en werden aangehouden bij verstek. Zij zouden mogelijk de eigenlijke kraak gepleegd hebben.

MEER OVER Misdaad Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio