Vakbond en Gevangeniswezen wachten onderzoek af na ontsnapping

Foto: Mia Uydens

Vakbond en Gevangeniswezen wachten onderzoek af na ontsnapping

Print
Hoogstraten / Wortel -

Na de ontsnapping in de gevangenis van Wortel afgelopen zaterdag, voert het Gevangeniswezen een onderzoek naar onder meer de uitrusting van de gevangenis. Die laat volgens de vakbond te wensen over. Voorlopig worden geen verdere stappen gezet.

GVA+ Zo ontsnapte de gevangene in Wortel: gat in de muur en lakens over het hek

Rachid Sami, een Tunesiër die veroordeeld werd tot vijf jaar cel, besliste zaterdagochtend dat zijn tijd in de gevangenis van Wortel erop zat. Door een gat in de muur van zijn cel kon hij ontsnappen, om vervolgens over een hek met detectie- en stroomdraden te klimmen. Zijn vrijheid was van korte duur: dezelfde avond kon de man nog worden opgepakt in Nederland, waar hij werd betrapt bij een inbraak.

Camera’s defect

De vakbonden reageerden verontwaardigd op de ontsnapping. Het is de tweede in enkele weken tijd: in december ontsnapten er nog vijf mannen uit de gevangenis van Turnhout. Jeroen Vermeire van vakbond ACV reageerde eerder al dat de camera’s op het gevangenisdomein van Wortel al een tijd defect zijn, en dat andere niet uitgerust zijn met nachtvisie.

Maandag startte het Gevangeniswezen met een onderzoek. Veel kan woordvoerster Kathleen Van De Vijver daar niet over kwijt. “Dat aan de infrastructuur en de uitrusting van de gevangenissen verbeteringen kunnen worden aangebracht, valt niet te betwisten. Voor het leggen van causale verbanden met de ontvluchting is het daarentegen absoluut te vroeg”, klinkt het. Bovendien zou het lopende onderzoek zich niet alleen richten op de uitrusting van de gevangenis. “Ook andere aspecten, die bijvoorbeeld meer te maken hebben met procedures, worden onderzocht.”

De vakbond zet voorlopig geen verdere stappen. “We wachten het onderzoek af. Moest blijken dat iemand van het personeel verantwoording moet afleggen, zullen we die als vakbond zeker bijstaan”, zegt Vermeire.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio