Vroege voorsprong levert Beerschot slechts punt op door ultradefensieve aanpak

Print
De eerste match van het nieuwe jaar is voor Beerschot uitgedraaid op een enorme ontgoocheling. Joren Dom bracht de Mannekes in een spetterende openingsfase nog op voorsprong, maar met zijn ultra-defensieve aanpak riep Hernan Losada het onheil over zijn ploeg af.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Degelijk debuut van Frans, aanvallend te weinig bij Beerschot

Scoren en de bus parkeren? Wordt dat de komende twee maanden het recept van Hernan Losada om Beerschot naar een derde promotiefinale in drie jaar te leiden? Het heeft er alle schijn van. De Mannekes schoten tegen Roeselare verschroeiend uit de startblokken. De Argentijnse passie en vuur spatten ervan af. Het resultaat: drie kansen in minder dan 500 seconden. Een laag schot van Maes werd door Biebauw onschadelijk gemaakt, een kanonskogel van Noubissi zorgde voor een deuk in de paal. Tussendoor was het wel prijs: Saint-Louis pakte op de flank uit met een tweede geslaagde actie in een handvol minuten, in het centrum schoof Dom het leer overhoeks binnen. 

Het Kielse vuur doofde echter nog sneller dan het was aangewakkerd. Jammer, want de koude temperaturen vroegen nochtans iets om aan op te warmen. De 3-5-2 van Losada veranderde al vroeg in een 5-3-2 met twee verdedigende middenvelders. Hoog druk zetten bij een voorsprong stond duidelijk niet in het tactisch plannetje van Losada. Je moet het hem nageven, sportief rendeerde de aanpak van de Kielse coach wel. Roeselare kreeg het leer na de vroege goal van Dom cadeau, maar verder dan twee opwarmingsballetjes uit de tweede lijn van Casagolda en Andzouane kwamen de West-Vlamingen voor rust niet. 

Of de supporters op spaarstand de promotie naar 1A willen afdwingen, is dan weer een andere vraag. De bus parkeren kan prijzen opleveren - vraag het maar aan José Mourinho, supportersharten win je er echter niet mee. Het altijd kritische Beerschotpubliek wil resultaten én mooi voetbal. De dribbels van Coppens, de lange ballen van Tolsa, de creativiteit van Lozano of - voor de jongere fans - de knappe goals van … Losada.  Carnaval op ’t Kiel, zeg maar. Nog voor rust rolde die boodschap al van de tribunes. 

Het tactisch plannetje van Losada bleef echter ook na de pauze overeind. De spelers van Beerschot kropen massaal achteruit, het was aan de bezoekers om een opening te vinden in de paars-witte muur. Spelen met vuur, heet zoiets. Vroeg of laat valt de bal wel eens goed en na amper tien minuten was het zo ver. Het leer belandde in de zestien voor de voeten van Naessens, de ex-speler van Westerlo gleed uit. Weg kans. Het Olympisch Stadion haalde opgelucht adem.

Op het eerste gevaar van de thuisploeg in de tweede helft was het wachten tot de 70e minuut, ruim een uur na de bom van Noubissi. Een afstandsschot van Holzhauser verraste Biebauw, Saint-Louis kwam net te laat voor de rebound. Beerschot had voordien wel een paar keer geprobeerd om in de omschakeling op zoek te gaan naar een tweede doelpunt, maar als er niemand vooraan staat is het natuurlijker moeilijker om een vrij mannetje te vinden. 

Je krijgt wat je verdient, wordt wel eens gezegd. Het is een wetmatigheid waar ook Beerschot vrijdagavond niet aan ontsnapte. De angsthaas wordt ooit wel eens geschoten door de jager. Een kwartier voor tijd was het prijs. Na lang zoeken vond Camargo het gaatje en prikte het leer in de verste hoek: 1-1. 

Beerschot probeerde in de slotfase de situatie nog te keren, maar het was Roeselare dat nog het dichtst bij de winning goal kwam. En zo mogen Losada en co na 90 minuten zelfs nog tevreden zijn met een punt 

Meer voetbalnieuws