© *

Theedrinkers zijn gezonder en leven langer

Of thee nu al dan niet gezond is, wetenschappers zijn het er niet altijd over eens. De Chinese Academy of Medical Sciences is alvast overtuigd van wel en zegt dat het mogelijk kan bedragen tot een lang én gezond leven. Kleine nuance: het gaat wel alleen om thee dat gemaakt is van de theeplant.

lla

Het onderzoek, waaraan meer dan 100.000 Chinezen deelnamen, werd gepubliceerd in het vakblad European Journal of Preventive Cardiology. De testpersonen werden onverdeeld in twee groepen: De eerste groep dronk minstens drie keer per week thee, groep B nooit of minder dan drie keer per week. De deelnemers werden maar liefst zeven jaar gevolgd.

Uit de resultaten bleek dat theedrinkers gemiddeld vijftien maanden langer leven dan wie geen thee drinkt. Ook liepen ze twintig procent minder kans op een beroerte en als ze er dan toch een kregen, was het risico op een fatale afloop kleiner. De cijfers werden ook bevestigd door een tweede studie. Daarbij werden de deelnemers tijdens een periode van dertien jaar drie keer ondervraagd over hun eet- en drinkgewoontes. "De verschillen bij mannen waren groter dan bij vrouwen", zegt onderzoeker Dongfeng Gu via e-mail aan CNN. "Maar het verschil kan verklaard worden door de consumptie: mannen dronken gemiddeld 2,5 keer meer thee dan vrouwen."

Groene thee

Opvallend is dat de onderzoekers vooral onder de indruk zijn van de effecten van groene thee. Bij zware thee werden er amper verschillen vastgesteld. Dat verschil wijten onderzoekers vooral aan het feit dat het merendeel van de Chinese deelnemers groene thee dronk. Amper acht procent koos voor zwarte thee. "Zwarte thee is volledig gefermenteerd en thee polyfenolen worden geoxideerd tot gedeactiveerde pigmenten tijdens de gisting", zegt Gu. "Groene thee is dus meestal effectiever dan zwarte thee in anti-oxidatie, waardoor het bloedlipidenprofiel verbetert en tegelijk het cardiovasculair systeem beschermd wordt."

Ook zijn de effecten alleen maar bewezen voor thee, gemaakt van de theeplant.

NIET TE MISSEN