Belgen stranden ondanks stunt van Goffin tegen Nadal op een zucht van halve finale in ATP Cup

Print

De Belgische tennismannen hebben nummer één van de wereld Rafael Nadal en zijn Spanje tot het uiterste gedwongen in de kwartfinales op de ATP Cup, in Sydney maar plooiden uiteindelijk op een zucht van een stunt. Nadat Copperjans de eerste partij kansloos verloor tegen Bautista Agut, overklaste David Goffin in zijn enkelspelpartij Rafael Nadal. In het beslissende dubbelspel gingen Gillé en Vliegen uiteindelijk onderuit in de supertiebreak tegen Nadal en Carreno Busta: 6-7 (7/9), 7-5 en 10-7. In de halve finales neemt Spanje het op tegen Australië..

Na de stunt van David Goffin tegen Rafael Nadal eerder op de avond lag alle druk op de schouders van Sander Gillé en Joran Vliegen. Het Limburgse duo nam het in het beslissende dubbelduel op tegen Rafael Nadal, die in tegenstelling tot Goffin wel twee matchen afwerkte, en Pablo Carreno Busta. Gillé en Vliegen hadden tegen Bulgarije al getoond dat ze in vorm waren en trokken die goede prestatie door in het begin van de match. In de tiebreak van de eerste set redden de Belgen een setpunt en benutten zelf hun tweede setbal bij 8-7. In set twee had Spanje genoeg aan een break in het elfde spel om gelijk te maken. De supertiebreak was een kolfje naar de hand van de Spanjaarden. Ze kwamen 9-5 voor en lieten aanvankelijk nog twee matchballen liggen. Maar een dubbele fout van Vliegen besliste de partij. De wedstrijd duurde precies twee uur en eindigde pas om 1u10 ‘s nachts lokale tijd.

Spanje speelt zaterdag om een plaats in de finale tegen Australië, dat kan rekenen op Nick Kyrgios (ATP 29) en Alex de Minaur (ATP 18). Het gastland schakelde in de kwartfinale Groot-Brittannië uit. De andere halve finale wordt een duel tussen het Servië van Novak Djokovic (ATP 2) en het Rusland van Daniil Medvedev (ATP 5).

Goffin stunt tegen Nadal

Afgelopen zondag verslikte David Goffin zich tegen de Brit Daniel Evans (ATP-42), die de partij van zijn leven speelde, maar nadien zette onze 29-jarige landgenoot de puntjes op de i. Woensdag versloeg hij al zijn Bulgaarse zwarte beest Grigor Dimitrov, vrijdag deed hij nog straffer en legde hij Rafael Nadal in twee sets over de knie.

Goffin startte als uitgesproken underdog maar vocht voor wat hij waard was. In een gelijkopgaande eerste set lukte Goffin in het negende spel een beslissende break. In zijn daaropvolgende opslaggame benutte hij bij 40/30 zijn eerste setbal, goed voor 6-4 setwinst na een uur tennis.

 

In de tweede set ging een sterk spelende Goffin door op hetzelfde elan. Hij brak Nadal meteen en kwam 2-0 voor. De Luikenaar speelde onbevreesd en agressief en daar had zijn Spaanse opponent aanvankelijk geen antwoord op. Onze landgenoot pakte op belangrijke momenten uit met enkele onwaarschijnlijk knappe punten.

Bovendien kende de negentienvoudige grandslamwinnaar niet zijn allerbeste avond en maakte hij opvallend veel foutjes. Maar Nadal blijft een vechter. Goffin hield zijn voorsprong vast tot het achtste game. Toen brak de Spanjaard terug (4-4). Uiteindelijk zou een tiebreak beslissen. Daarin kreeg Goffin bij 6-2 vier wedstrijdballen. Nadal werkte de eerste weg maar Goffin maakte het daarna uit met zijn zesde ace van de avond. De match duurde 2 uur en 23 minuten.

 

 

 

Het is nog maar de tweede keer in zijn carrière dat Goffin van Nadal kan winnen. De enige zege van onze landgenoot in zes duels tegen de Spaanse tennisgrootheid dateert van de poulefase op de Masters in 2007. Vorig jaar werd Goffin nog uitgeschakeld door Nadal in de zestiende finales op Roland Garros. De Luikenaar mag in ieder geval met veel vertrouwen richting Australian Open, die op 20 januari van start gaan, afzakken. Voor Nadal is het de eerste nederlaag in 33 matchen voor de Spaanse nationale ploeg.

“Zweet liep uit mijn schoenen”

“Na mijn zege tegen Dimitrov in de vorige match heb ik veel vertrouwen getankt. Ik was klaar om vanavond te vechten”, straalde Goffin achteraf. “Het was moeilijk om mijn zenuwen in bedwang te houden. Zeker op het einde van de match, waarin we enkele stevige games uitvochten. Maar ik wist dat Rafael meer risico’s moest nemen ik wou de match blijven dicteren. Ik moest dus mijn strategie volhouden en vooruit durven blijven spelen en dan zou hij naar oplossingen moeten zoeken. Ik ben zo blij voor mijzelf en zo blij voor België.”

De warme en vochtige omstandigheden in Sydney speelden beide spelers parten. “De vochtigheid was enorm. Het water liep letterlijk uit mijn schoenen. Ik heb ze moeten wisselen. Ik zweette zoveel dat het niet eenvoudig was om de grip op mijn racket te houden. Maar ook in deze omstandigheden geldt: wat er ook gebeurt, altijd blijven vechten.”

Belgen stranden ondanks stunt van Goffin tegen Nadal op een zucht van halve finale in ATP Cup
Foto: EPA-EFE

Coppejans kansloos tegen Bautista Agut

De 25-jarige Coppejans, die Steve Darcis (ATP 200) verving, kon aanvankelijk gelijke tred houden maar moest in het vierde game zijn opslag inleveren. Vervolgens liet de 31-jarige Spanjaard in de openingsset geen spelletje meer liggen. Na 32 minuten prijkte de 6-1 stand op het bord.

In de tweede set nam Coppejans de beste start. Hij kwam 3-0 voor maar zag Bautista Agut, tegen wie hij voor het eerst speelde, de situatie helemaal omkeren. Bij 5-4 mocht de Spanjaard serveren voor de winst. De derde matchbal bleek de goede.

Belgen stranden ondanks stunt van Goffin tegen Nadal op een zucht van halve finale in ATP Cup
Foto: REUTERS
Meer sportnieuws