camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Eigenaar Rudy Van Bogaert voor zijn etalage in de Kloosterstraat, een iconische façade in Beveren. dvk

De gelijknamige zaak in Sint-Gillis-Waas blijft wel nog bestaan

GEDAAN MET NAAIEN EN BREIEN: Rumardy houdt er na 47 jaar mee op

Beveren/sint-Gillis-Waas

-

Na 47 jaar sluit de speciaalzaak Rumardy in Beveren de deuren. Rudi Van Bogaert (67) is samen met zijn vrouw Marleen al even lang de trotse eigenaar. Hij nam het naaiatelier Naaiberg over van zijn ouders, die vlak na de oorlog met de zaak waren gestart. Eind januari sluit de zaak.

In de Kloosterstraat, het verlengde van de Grote Markt, blinkt al decennialang een mooie etalage. Rumardy is ooit begonnen als naai- en breiatelier, maar is later uitgegroeid tot een modezaak, waar ook riemen, hoeden en juwelen te vinden waren.

Rudi Van Bogaert (67) en zijn vrouw Marleen namen de zaak in 1973 over van Rudi’s ouders, die vlak na de Tweede Wereldoorlog hun zaak Naaiberg oprichtten, waar onder anderen naaimachines verkocht werden. “Vlak na mijn legerdienst ben ik begonnen met Rumardy, maar nu is het tijd om ermee te stoppen”, legt eigenaar Rudi uit. “Ik heb er lang over getwijfeld, maar aan alle mooie liedjes komt een einde. Het doet wel echt pijn, het is als een kind dat je afgeeft. Maar ik ben op een leeftijd gekomen dat ik het rustiger aan wil doen. De laatste loodjes wegen nu het zwaarst, maar de vele trouwe klanten steken ons wel geregeld een hart onder de riem. Sommigen geloven het niet, maar begrijpen het wel.”

Zelf kledij maken

Sinds het begin van Rumardy is er veel veranderd in Beveren, en dat heeft Rudi vanop de eerste rij mogen aanschouwen. “Vroeger maakte de Kloosterstraat nog deel uit van de Grote Markt en stonden de marktkramen nog tot hier”, blikt Rudi terug. “Maar dat is nu anders. Ook de mensen zijn enorm veranderd in die tijdspanne. Vroeger werd er in elk huishouden genaaid en gebreid. Dat is een tijd zeer hard geminderd, maar tegenwoordig lijkt de jeugd ook terug naar de breipriem te grijpen. Het is leuk om te zien dat de mensen weer hun eigen kledij en accessoires beginnen maken. Het bewijst ook dat we in een sterke branche zitten, waarbij er nog niet te veel grote ketens zijn die de kleine zelfstandigen wegconcurreren.”

Rudi Van Bogaert Eigenaar Rumardy “Ik heb er lang over getwijfeld. Het doet echt pijn, als een kind dat je moet afgeven”

Rudi en zijn vrouw zijn nog eigenaar van het pand, maar ze weten niet wat ermee zal gebeuren. “Wat wel zeker is, is dat onze andere winkel nog blijft bestaan. In Sint-Gillis-Waas hebben we nog een Rumardy, dus daar kan onze klant nog terecht voor al de benodigdheden.”

Nog tot en met 25 januari lopen er fikse kortingen bij Rumardy. Een groots afscheidsfeest staat echter niet gepland.

INFO

Kloosterstraat 6, Beveren

.

Meest gelezen GVA+