VS gelooft dat Iran vliegtuig per ongeluk neerschoot

Amerikaanse verantwoordelijken zijn overtuigd dat Iran het Oekraïense vliegtuig neerschoot dat woensdag is neergestort in de buurt van Teheran. Dat meldt CBS News. Bij de crash kwamen 176 inzittenden om, vooral Canadezen en Iraniërs.

sgg

Het vliegtuig met 176 inzittenden dat dinsdag neerstortte in Iran is naar alle waarschijnlijkheid door een raket uit de lucht gehaald. Dat geloven verschillende topambtenaren in de Verenigde Staten. Dat besluit nemen ze op basis van radarbeelden, info van satellietbeelden en andere data verzameld door het Amerikaanse leger. Of het de bedoeling was dat het vliegtuig neergehaald werd, is voorlopig nog niet duidelijk.

President Trump heeft naar eigen zeggen een vermoeden over wat er gebeurd is. Hij zegt dat de crash niet toe te schrijven valt aan technische problemen, maar dat “iemand een fout kan gemaakt hebben aan de andere kant.” Tijdens een evenement op het Witte Huis zei hij wel een idee te hebben over de situatie. “Ik wil niet zeggen dat andere mensen vermoedens hebben. Iemand kan een fout gemaakt hebben aan de andere kant. Niet ons systeem. Het heeft niks met ons te maken. Het vloog door een redelijke slechte buurt. Er kan een fout gemaakt zijn. Sommige mensen zeggen dat het mechanisch is. Ik denk persoonlijk niet dat dat zelfs aan de orde is.”

Toen hij gevraagd werd of hij dacht dat het om een ongeluk ging, antwoordde hij: “Ik weet het niet. Echt niet. Dat ligt bij hen. Op een bepaald moment moeten ze de zwarte dozen vrijgeven. Het beste is als ze die aan Boeing geven.” Maar de zwarte dozen aan Frankrijk of een ander land geven, is voor hem ook oké.

“Iets heel erg is gebeurd. Het is verwoestend.”

Tussentitel

Het Amerikaanse blad Newsweek bracht het verhaal naar buiten. Zij citeren drie hooggeplaatste bronnen binnen het Pentagon, de Amerikaanse inlichtingendiensten en de Iraakse inlichtingendiensten. Volgens hen is het vliegtuig neergehaald door een luchtafweer raket.

Londen eist onderzoek

De Britse premier Boris Johnson heeft donderdag een “volledig, geloofwaardig en transparant” onderzoek geëist naar de crash van een Boeing van Ukraine International Airlines in Teheran.

“De informatie die we hebben is zeer zorgwekkend en we bekijken die met spoed”, zei een woordvoerder van Downing Street, na een telefoontje tussen de Britse premier en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Hij gaf geen verdere details.

De Oekraïense autoriteiten gaven al aan dat ze, als een van de mogelijke hypotheses, onderzoeken of het toestel geraakt werd door een luchtafweerraket. Ook onderzoeken ze de hypothese van een bom aan boord of een botsing met een drone.

MEER OVER Donald Trump