© belgaimage

Geen winter meer in januari, en ondertussen wordt de natuur weer wakker

Acht graden op de Hoge Venen vandaag. Dertien elders. Vannacht zakte het kwik op veel plaatsen in Vlaanderen zelfs niet onder de tien graden. Winterweer in januari krijgen we niet meer.

bbd

Het heeft nog maar enkele nachten gevroren deze winter en vrieskou zit er ook de komende dagen niet in. Meer nog, de temperaturen flirten overdag met de tien graden. Dat is zeven tot acht graden meer dan gemiddeld in januari.

De verklaring voor het relatief warme weer is een hoge drukgebied in de zuidelijke helft van Europa, vertelt David Dehenauw vandaag in Het Belang van Limburg. Winterweer ziet hij nog niet meteen deze kant uit komen. ‘Volgens de weerkaarten is er al zeker tot 22 januari geen sprake van winterweer.’

Ook VRT-weerman Frank Deboosere heeft zich al laten ontvallen ‘dat er in januari van winter geen sprake meer zal zijn’.

Natuurpunt kreeg zelfs al meldingen over dieren die wakker worden uit hun winterslaap omdat het lente is. ‘We hebben al weet van egels, bruine kikkers en dwergvleermuizen’, zegt Sofie Versweyveld in Het Belang van Limburg. Zelfs de atalantavlinder, die normaal zijn winters doorbrengt in Zuid-Europa, fladdert bij ons rond.

MEER OVER weer