Ontploffingsgevaar op kaai 1742: situatie gestabiliseerd

Print
Antwerpen / Beveren-Waas -

Door een incident op kaai 1742 is de MPET-terminal in de Antwerpse haven woensdag deels ontruimd. Er was sprake van ontploffingsgevaar door een oververhitte tankcontainer. Ondertussen is de situatie gestabiliseerd.

Het gaat concreet om een container met methylmethacrylaat, een chemische vloeistof die gebruikt wordt in de productie van plexiglas. “Als deze vloeistof in contact komt met lucht, geeft dat een reactie die in het slechtste geval een ontploffing kan veroorzaken”, klinkt het bij MPET.

De brandweer van Hulpverleningszone Waasland koelt de inhoud van de container gecontroleerd via het koelsysteem van de container zelf. “Op dit moment is de situatie gestabiliseerd: de temperatuur in de container neemt niet verder toe en is voorlopig onder controle”, zo luidt het.

Er werd voor de veiligheid een muur van zo’n drie meter hoog met lege containers geplaatst omheen de tankcontainer. De hulpverleningsdiensten zullen die mantel nu verwijderen, zodat ook extern gekoeld kan worden.

“Mocht de situatie alsnog escaleren, dan werden alle maatregelen genomen om de hinder tot een absoluut minimum te beperken. Een eventuele ontploffing van de container kan een lokale steekvlam veroorzaken. In de ruimere omgeving zal alleen geurhinder merkbaar zijn. De huidige maatregelen worden voorlopig gehandhaafd”, aldus MPET, dat ook vraagt om de omgeving van het Deurganckdok te vermijden.

De Antwerpse haven laat via sociale media wel weten dat er geen impact is op de scheepvaart.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio