België klopt Bulgarije dankzij sterke Goffin en mannendubbel en wordt tweede in poule ATP Cup

Foto: REUTERS

België klopt Bulgarije dankzij sterke Goffin en mannendubbel en wordt tweede in poule ATP Cup

Print

België heeft dinsdag in Sydney met 2-1 gewonnen van Bulgarije in zijn laatste groepsmatch op de ATP Cup. Dankzij die zege eindigen de Belgische mannen tweede in hun poule en maken ze kans om nog verder te gaan in het toernooi. De overwinning van de Belgen kwam tot stand dankzij een zege van

David Goffin (ATP 11) met 4-6, 6-2 en 6-2 tegen zwart beest Grigor Dimitrov (ATP 20) en een overwinning van het dubbelduo Sander Gillé en Joran Vliegen met 3-6, 6-4 en 10-7 tegen Grigor Dimitrov en Dimitar Kuzmanov.

Steve Darcis (ATP 200) verloor in het begin van de wedstrijddag verrassend het eerste duel tussen België en Bulgarije met 6-0 en 6-3 van Dimitar Kuzmanov (ATP 417). En dus stond David Goffin met de rug tegen de muur tegen Grigor Dimitrov. Want verlies stond gelijk aan de uitschakeling. De 29-jarige Luikenaar zal even geslikt hebben want Dimitrov is niet bepaald zijn favoriete tegenstander. De 28-jarige Bulgaar won acht van de negen onderlinge duels en versloeg Goffin onder andere in de finale van de Masters in 2017. Het was al van februari 2017 geleden dat onze landgenoot überhaupt een set had kunnen winnen tegen zijn zwarte beest.

En ook in Sydney trok Dimitrov aanvankelijk het laken naar zich toe. Goffin gaf maar liefst drie keer zijn service prijs in de eerste set, die hij uiteindelijk met 4-6 zou verliezen. Maar de nummer 11 van de wereld rechtte de rug in de tweede set en ging meteen twee keer door de opslag van Dimitrov. Bovendien ging hij zelf steeds beter serveren (8 aces) en viel het dubbeltje telkens weer aan zijn kant. Goffin stoomde autoritair door naar 6-2-setwinst en gaf dat momentum ook in de derde set niet meer af. Bij een 3-1-voorsprong in die derde set scoorde Goffin ook het mooiste punt van de match (zie video hieronder). Dimitrov applaudisseerde om zo veel meesterschap. Goffin maakte er nadien niet te veel woorden meer aan vuil en ging vlot naar 6-2.

Ook mannendubbel knokt terug na achterstand

De beslissing moest dus vallen in het dubbelspel. Daarin namen Sander Gillé (ATP 46 in dubbel) en Joran Vliegen (ATP 38) het op tegen Grigor Dimitrov en Dimitar Kuzmanov. Opnieuw kwamen de Belgen op achterstand (6-3 eerste set), maar vochten ze zich terug in de match naar een overwinning (6-4 en 10-7 in de tweede set en de supertiebreak).

België klopt Bulgarije dankzij sterke Goffin en mannendubbel en wordt tweede in poule ATP Cup
Foto: EPA-EFE

Eerder op de dag versloeg Groot-Brittannië Moldavië met 3-0 in het andere duel in groep C. De zes groepswinnaars en twee beste tweedes plaatsen zich voor de knock-outfase. België, dat met 3-0 won van Moldavië en met 1-2 verloor van Groot-Brittanië, finisht dankzij deze zege tegen Bulgarije alsnog op de tweede plaats achter de Britten. Het wordt nu rekenen voor de Belgen om te kijken of ze bij de twee beste tweedes behoren. Met een percentage van 54,5% gewonnen sets is België momenteel de derde beste tweede.

Meer sportnieuws