Jambon moet het toch gaan uitleggen na uitspraak over “vluchtelingen die huis kunnen kopen met kindergeld”

Jan Jambon. Foto: BELGA

Jambon moet het toch gaan uitleggen na uitspraak over “vluchtelingen die huis kunnen kopen met kindergeld”

Print

Jan Jambon (N-VA) zag er geen graten in, maar zijn uitspraken over vluchtelingen die zoveel kindergeld krijgen dat ze er een huis mee kunnen kopen, krijgen nu toch een politiek staartje. De minister-president wordt er toch over geïnterpelleerd.

Dat zal niet gebeuren in de plenaire vergadering van morgen, zoals oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen en sp.a wilden, maar vanmiddag in de commissie Welzijn. Toch wordt redelijk wat animo verwacht: zowat iedere partij stuurt haar fractieleider naar de commissie voor het debat.

Groen en sp.a noemen de uitspraken van Jambon “problematisch”. “Met bewust fake news de samenleving verdelen”, aldus Björn Rzoska (Groen). Ook Hannelore Goeman (sp.a) zit op dezelfde lijn. Ze willen van de minister-president weten op welke informatie hij zich baseert voor die uitspraken en of hij de ernst ervan inziet.

Quid Open Vld?

Afwachten wordt hoe Open Vld zich in het debat zal gedragen. Voorzitster Gwendolyn Rutten noemde de uitspraken van Jambon “een flauw doorslagje van een extreemrechts broodjeaapverhaal”, maar haar partij zit intussen weer op de lijn van de Vlaamse regering. Ze verzette zich gisteren ook tegen een bespreking in de plenaire.

Nu in het nieuws