Vermiste Frederik Vanclooster gevonden in kanaal: “Alles wijst op ongelukkige val”

Print

Er is op basis van de eerste vaststellingen geen enkele reden om te vermoeden dat er met het overlijden van Frederik Vanclooster kwaad opzet gemoeid is. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. “Alles wijst op een ongelukkige val”, zegt procureur Ine Van Wymersch. “Maandag wordt nog een autopsie uitgevoerd om de juiste doodsoorzaak te achterhalen.” De 21-jarige jongeman was vermist sinds 1 januari. Hij is de zoon van twee medewerkers van VRT NWS.

“Er zijn geen sporen van geweld aangetroffen op het lichaam en de jongeman was nog in het bezit van al zijn bezittingen”, zegt procureur Van Wymersch. “Er is dan ook geen reden om kwaad opzet te vermoeden. Maandag wordt wel nog een autopsie uitgevoerd en we hebben een toxicologisch onderzoek bevolen om de juiste doodsoorzaak te achterhalen.”

Vermist na nieuwjaarsfeestje

Frederik Vanclooster verdween woensdagochtend 1 januari, na een nieuwjaarsfeestje in de Kruitfabriek, aan de Steenkaai in Vilvoorde. Hij werd omstreeks 3 uur voor het laatst gezien, toen hij enkele vrienden vertelde dat hij even moest plassen. Nadien was er geen spoor meer van de jongeman. Zijn gsm-signaal werd een laatste keer opgepikt bij een zendmast in de buurt van de feesttent.

Woensdag en donderdag zochten honderden vrijwilligers de buurt rond de evenementenzaal en onder meer ook het Vilvoordse stadspark af, maar zonder succes. Ze hoopten dan nog steeds, tegen beter weten in, dat hij ergens zijn roes zou liggen uitslapen. De vrees bestond toen al dat Frederik in het kanaal was gevallen, dat zich vlak bij de ingang van de feestzaal bevindt.

Zoeken in kanaal

Het parket Halle-Vilvoorde liet daarop een opsporingsbericht verspreiden, en de Cel Vermiste Personen verlegde de zoektocht naar het kanaal van Vilvoorde. “We moeten noodgedwongen meer en meer naar het kanaal kijken. Dat is het worstcasescenario, maar helaas is dit realiteit”, klonk het bij Alain Remue van de Cel Vermiste Personen, die de zoekactie coördineerde.

De politie zette donderdag en vrijdag twee sonarboten in om het kanaal af te speuren, maar dat de bodem van het kanaal bezaaid ligt met rommel, bemoeilijkte de zaak. Een helikopter van de Brusselse politie vloog zaterdag de hele Zennebedding van Vilvoorde tot Mechelen af. Allemaal zonder resultaat. Vrijdagnamiddag werd gemeld dat er tot dinsdag zou gewacht worden om opnieuw op het kanaal te zoeken.

Vermiste Frederik Vanclooster gevonden in kanaal: “Alles wijst op ongelukkige val”
Foto: BELGA

Lichaam gevonden

Maar duikers van de Vilvoordse brandweer boden zondagochtend aan om de zoekactie zondag al voort te zetten. Gezien de gunstige weersomstandigheden ging de Cel Vermiste Personen daar mee akkoord. In de loop van de voormiddag deden de duikers dan de vreselijke ontdekking. Ze vonden het lichaam van de jongeman in het kanaal, vlak bij de ingang van de Kruitfabriek.

“We moeten inderdaad de trieste mededeling doen dat het lichaam van Frederik gevonden is, op een plaats waar de speurders al zeer snel naar gewezen hadden”, aldus burgemeester Hans Bonte. “Dit is een pijnlijk einde van een lange zoektocht voor veel mensen. De brandweerlui die vanochtend spontaan hebben aangeboden om voort te zoeken, hebben het lichaam aangetroffen. Ik wil iedereen bedanken voor hun enorme inzet die de laatste dagen door alle ellende heen is geleverd door tientallen honderden jonge en oude mensen.

Zoon van medewerkers VRT NWS

De VRT reageert verslagen op het nieuws. Frederik Vanclooster is immers de zoon van twee medewerkers van VRT NWS. “De verslagenheid onder hun collega’s is groot. Dit is heel aangrijpend nieuws, we leven bij de VRT erg mee met de familie in deze moeilijke omstandigheden. In naam van onze getroffen collega’s vragen we dan ook om hun privacy te respecteren”, zo laat de openbare omroep in een korte mededeling weten.

Vermiste Frederik Vanclooster gevonden in kanaal: “Alles wijst op ongelukkige val”
Foto: Jan Van der Perre
Vermiste Frederik Vanclooster gevonden in kanaal: “Alles wijst op ongelukkige val”
Foto: BELGA
Nu in het nieuws