© rdb, phu

Lichaam van Frederik Vanclooster (21) teruggevonden in kanaal van Vilvoorde

Duikers van de brandweer hebben zondagvoormiddag het lichaam van Frederik Vanclooster teruggevonden in het kanaal van Vilvoorde. De 21-jarige jongeman was vermist sinds 1 januari.

phu, lej, jvh

Frederik Vanclooster verdween woensdagochtend 1 januari, na een nieuwjaarsfeestje in de Kruitfabriek, aan de Steenkaai in Vilvoorde. Hij werd omstreeks 3 uur voor het laatst gezien, toen hij enkele vrienden vertelde dat hij even moest plassen. Nadien was er geen spoor meer van de jongeman. Zijn gsm-signaal werd een laatste keer opgepikt bij een zendmast in de buurt van de feesttent.

Woensdag en donderdag zochten honderden vrijwilligers de buurt rond de evenementenzaal en onder meer ook het Vilvoordse stadspark af, maar zonder succes. Ze hoopten dan nog steeds, tegen beter weten in, dat hij ergens zijn roes zou liggen uitslapen. De vrees bestond toen al dat Frederik in het kanaal was gevallen, dat zich vlakbij de ingang van de feestzaal bevindt.

Zoeken in kanaal

Het parket Halle-Vilvoorde liet daarop een opsporingsbericht verspreiden, en de Cel Vermiste Personen verlegde de zoektocht naar het kanaal van Vilvoorde. “We moeten noodgedwongen meer en meer naar het kanaal kijken. Dat is het worstcasescenario, maar helaas is dit realiteit”, klonk het bij Alain Remue van de Cel Vermiste Personen, die de zoekactie coördineerde.

De politie zette donderdag en vrijdag twee sonarboten in om het kanaal af te speuren, maar dat de bodem van het kanaal bezaaid ligt met rommel, bemoeilijkte de zaak. Een helikopter van de Brusselse politie vloog zaterdag de hele Zennebedding van Vilvoorde tot Mechelen af. Allemaal zonder resultaat. Vrijdagnamiddag werd gemeld dat er tot dinsdag zou gewacht worden om opnieuw op het kanaal te zoeken.

Lichaam gevonden

Maar duikers van de Vilvoordse brandweer boden zondagochtend aan om de zoekactie zondag al voort te zetten. Gezien de gunstige weersomstandigheden ging de Cel Vermiste Personen daar mee akkoord. In de loop van de voormiddag deden de duikers dan de vreselijke ontdekking. Ze vonden het lichaam van de jongeman in het kanaal, vlak bij de ingang van de Kruitfabriek.

“We moeten inderdaad de trieste mededeling doen dat het lichaam van Frederik gevonden is, op een plaats waar de speurders al zeer snel naar gewezen hadden”, aldus burgemeester Hans Bonte. “Dit is een pijnlijk einde van een lange zoektocht voor veel mensen. De brandweerlui die vanochtend spontaan hebben aangeboden om voort te zoeken, hebben het lichaam aangetroffen. Ik wil iedereen bedanken voor hun enorme inzet die de laatste dagen door alle ellende heen is geleverd door tientallen honderden jonge en oude mensen.