Belgen onder druk na verlies tegen Groot-Brittannië op ATP Cup

Foto: REUTERS

Belgen onder druk na verlies tegen Groot-Brittannië op ATP Cup

Print

Na twee wedstrijden van de groepsfase in de fonkelnieuwe ATP Cup staan de Belgen zwaar onder druk, willen ze het avontuur doortrekken naar de apotheose en de vetste brokken uit een prijzenpot van vijftien miljoen dollar. Na een eerdere 3-0-winst tegen Moldavië gingen onze landgenoten met 1-2 onderuit tegen Groot-Brittannië. Dinsdag moeten ze dus winnen van het vooralsnog ongeslagen Bulgarije.

Aan veteraan Steve Darcis (35), aan zijn laatste weken toe als tennisprof, lag het niet in Sydney. De Luikenaar (ATP 157) begon het duel met Groot-Brittannië met een verrassend vlotte zege tegen een matig geïnspireerde Norrie, als nummer 53 nochtans meer dan honderd plaatsen hoger op de wereldranking: 6-2, 6-4. Kopman Goffin (ATP 11) kon de klus meteen daarna klaren tegen Dan Evans (ATP 42). Op de openingsdag van het toernooi had hij immers nauwelijks oppositie geduld van de Moldaviër Albot (ATP 46). “Ik ben heel tevreden over mijn eerste match van het seizoen”, klonk het toen nog. “Mijn service was er wanneer het hoefde, ik bewoog goed. Dit is bemoedigend voor het vervolg.” Helaas: tegen Evans moest Goffin meteen in de achtervolging en bleef het bij te zeldzame staaltjes van zijn kunnen. Vier matchballen kon hij nog redden, de vijfde bleek fataal: twee keer 4-6.

Onze dubbel dan maar? Het duo Gille-Vliegen verdedigde zich kranig tegen Jamie Murray en Salisbury. Vooral in de tweede set dan toch, waarin ze een tiebreak forceerden. Daarin kwamen ze zelfs 3-0 voor, maar tegen de remonte van de Britten hadden ze weinig verhaal. Twee matchballen werden knap gecounterd maar daarna was het alsnog over en out: 3-6 en 6-7 (7/9).

De zes groepswinnaars en de twee beste tweedes gaan door naar de eindfase van deze ATP Cup, die de toernooien van Brisbane en Sydney vervangt als opener van het seizoen. Om nog kans te maken moet er dinsdag dus gewonnen worden van het Bulgaarse duo Dimitrov (ATP 20)-Kuzmanov (ATP 423) en hun dubbelcollega’s.

Belgen onder druk na verlies tegen Groot-Brittannië op ATP Cup
Darcis Foto: EPA-EFE

Naast Sydney zijn ook Brisbane en Perth speelsteden op de ATP Cup. De zes groepswinnaars en twee beste tweedes plaatsen zich voor de knock-outfase in Sydney. De finale volgt op 12 januari, een week voor de start van de Australian Open (20 januari-2 februari). Elke ontmoeting bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel, waarbij twee gewonnen sets volstaan voor de zege.

LEES OOK. De clash der Cups: drie nieuwe landentornooien strijden in tennis voor hegemonie

Meer sportnieuws