© AFP

Trump belooft dat VS “zeer snel en zeer hard” zullen toeslaan als Iran aanvalt: “52 sites geïdentificeerd”

De Verenigde Staten hebben 52 sites in Iran geïdentificeerd en zullen die “zeer snel en zeer hard” aanvallen als Iran Amerikanen of Amerikaanse doelen aanvalt. Daarvoor heeft president Donald Trump zaterdag gewaarschuwd. “De VS willen geen dreigementen meer.”

Terwijl de spanning in het Midden-Oosten oploopt na de raketaanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani, heeft de Amerikaanse president Donald Trump gereageerd op de dreigementen vanuit Iran. Daar dreigden verschillende commandanten van de Revolutionaire Garde met aanvallen op Amerikaanse doelwitten. “35 doelwitten zijn in ons bereik”, klonk het zaterdag in Teheran. Daarbij werden onder meer Westerse schepen en Amerikaanse oorlogsbodems in de Straat van Hormuz genoemd.

In een reeks tweets uit Trump nu op zijn beurt dreigementen in de richting van Iran. De VS hebben 52 Iraanse doelwitten geselecteerd, zo schrijft Trump. Hij zal niet aarzelen om “heel snel en heel hard” toe te slaan.

Symbolisch aantal

Het aantal van 52 doelwitten is symbolisch, schrijft Trump nog. Ze staan voor de 52 gijzelaars die jaren geleden door Iran genomen werden. Daarmee verwijst de president naar de 52 Amerikanen die in 1979 gevangenen genomen werden bij de aanval op de Amerikaanse ambassade in Teheran. Ze zouden 444 dagen gegijzeld blijven.

Welke doelwitten de VS in het vizier heeft, is niet bekend. Trump zegt in zijn reeks van tweets dat het gaat om sites “op een heel hoog niveau, die belangrijk zijn voor Iran en de Iraanse cultuur”. Maar geeft geen verdere details.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Spanning loopt al weken op

De spanning tussen de Verenigde Staten en Iran loopt al maanden op, maar het conflict zit in een stroomversnelling sinds halverwege december. Toen stierf een Amerikaanse burger bij een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Bagdad, waarop de VS reageerden met luchtaanvallen op de door Iran gesteunde militie die het verantwoordelijk hield voor de aanval. Daarna bestormden honderden Irakezen de Amerikaanse ambassade, en ook daarvoor achtte de VS Iran verantwoordelijk.

Met de droneaanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani, het “kwade genius” achter de Iraanse aanvallen op Amerikanen in de rest van het Midden-Oosten, dreigt het conflict nu helemaal te ontsporen. Bij de begrafenis van Soleimani in Bagdad schreeuwden al honderden Irakezen om “dood aan Amerika”, en zaterdagavond werden er in totaal drie raketten afgevuurd op de Amerikaanse ambassade en een Amerikaanse luchtmachtbasis in Irak.

Bij die aanvallen vielen geen gewonden, maar duidelijk is dat de zenuwen aan beide kanten strak gespannen staan: Iran dreigde al wraak te nemen voor de dood van Soleimani, en nu ook president Trump Iraanse doelwitten viseert, kan een klein vonkje volstaan om het kruitvat volledig te doen ontploffen.

© AFP

Nu in het nieuws