© AP

DISCUSSIE. Vrees jij voor een nieuwe oorlog na de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal?

Met vier raketten trof Amerika aartsvijand Iran recht in het hart. De uitschakeling van generaal Qassem Soleimani (62), de nummer twee van Iran, brengt beide landen een stevige stap dichter bij oorlog. “Overal staan de alarmen op rood”, zegt Iran-deskundige Peyman Jafari.

De Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani had de luchthaven van Bagdad nog maar net verlaten toen zijn konvooi bestookt werd. Een Amerikaanse drone had vier raketten afgevuurd, en twee ervan troffen de wagen van de generaal. Hij had geen schijn van kans. Volgens de VS moest Soleimani dood “omdat hij actief plannen ontwikkelde om Amerikaanse doelwitten in Irak en de hele regio aan te vallen”.

Een natie die openlijk de machtigste militair van een andere natie omlegt, dat ís een daad van oorlog, zegt Peyman Jafari, politicoloog en Iran-deskundige aan de Universiteit van Amsterdam. Dat Iran zal terugslaan staat vast. Onmiddellijk na de moord op Soleimani zwoer Teheran “onverbiddelijke wraak” en werd de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Maar hoe de vergelding er zal uitzien, en wanneer ze zal komen, is afwachten.

Vrees jij voor gevolgen na de liquidatie van de Iraanse generaal door de VS? Denk jij dat Iran zwaar zal toeslaan? Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. We bundelen een aantal reacties in onze maandagkrant.

Nu in het nieuws