Handvol stakers legt De Lijn volledig plat in provincie Antwerpen: “Minister moet ingrijpen”

Print

Video: ATV

Antwerpen -

Er rijdt vrijdag geen enkele tram en zo goed als geen bussen in de provincie Antwerpen. Dat is het gevolg van een staking bij de Antwerpse dispatchers. Er was deze week wel wat hinder verwacht door de staking, maar het stilvallen van al het bus- en tramverkeer komt onverwacht. Volgens reizigersvereniging TreinTramBus moet minister van Mobiliteit Lydia Peeters ingrijpen.

De Lijn maakte om 6.20 uur vrijdagochtend bekend dat er de hele ochtend geen trams of bussen zouden rijden door een staking van de dispatch in Antwerpen. De dispatch, in de ochtendploeg een zo’n drie mensen, is de dienst die het overzicht houdt over alle bussen en trams die op de baan zijn. Als daar niemand aanwezig is, mogen de chauffeurs niet aan de slag gaan. In totaal werken een twintig mensen bij de dispatch.

De vervoersmaatschappij zocht naarstig naar een oplossing, maar die werd niet gevonden. Even na de middag maakte De Lijn bekend dat de staking de hele dag zou doorgaan. “Er zullen de rest van de dag geen trams rijden in Antwerpen en ook zo goed als geen bussen. Ook de bezoekers van de Lotto Arena (waar Bart Peeters optreedt vanavond, nvdr.) zullen geen gebruik kunnen maken van de tram”, zo klinkt het.

LEES OOK: Ziekteverzuim bij De Lijn piekt: “Door het gebrek aan personeel raken mensen overwerkt”

Nog nooit gebeurd

Volgens Geert Vermunicht van het ACOD is het in Antwerpen nog nooit gebeurd dat de dispatching het werk neerlegt. “Eigenlijk voert enkel ACOD actie, maar ook de achterban van de andere bonden heeft zich aangesloten.”

Vrijdagmorgen reden toch enkele bussen uit, vermoedelijk van onderaannemingen van De Lijn. Die buschauffeurs waren mogelijk nog niet op de hoogte van de staking, maar intussen zouden alle bussen op stal staan.

In alle andere Vlaamse provincies is de hinder door de staking kleiner. Alleen in de provincie Antwerpen ligt de volledige dienstregeling stil.

Handvol stakers legt De Lijn volledig plat in provincie Antwerpen: “Minister moet ingrijpen”
Themabeeld. Foto: Photo News

“Dit moet stoppen”

Volgens reizigersvereniging TreinTramBus moet minister van Mobiliteit Lydia Peeters ingrijpen bij De Lijn. “We verwachten dat ze zowel het vervoerbedrijf als de vakbonden duidelijk maakt dat het roer moet worden omgegooid”, aldus TreinTramBus-voorzitter Stefan Stynen.

TreinTramBus klaagt aan dat het voor de reiziger helemaal niet duidelijk was welke bussen en trams deze week wel of niet zouden rijden. “Dat ligt enerzijds aan de socialistische vakbond, die zich met een vage stakingsaanzegging probeert in te dekken. Anderzijds slaagt De Lijn er opnieuw niet in om haar reizigers adequaat en betrouwbaar te informeren.”

“Dit moet stoppen”, zegt TreinTramBus-voorzitter Stefan Stynen. “Wij bemoeien ons niet met de relatie tussen de werkgevers en de werknemers bij De Lijn. Maar we zijn het meer dan beu dat de reizigers steeds weer de pineut zijn.”

Eerste soldendag

Vandaag is ook de eerste dag van de koopjesperiode. De handelaars hadden sowieso maar matige verwachtingen. Het stilvallen van het volledige bus- en tramverkeer in de provincie zorgt nu voor een valse start van de solden in Antwerpen.

Handvol stakers legt De Lijn volledig plat in provincie Antwerpen: “Minister moet ingrijpen”
Nico Volckeryck. Foto: Bert Hulselmans

“Vandaag en ook het hele weekend zijn een belangrijk moment voor onze kleine ondernemers”, klinkt het bij zelfstandigensyndicaat NSZ Antwerpen. “De solden gaan van start en traditioneel starten dan pas heel wat zelfstandige kleinhandelaars met hun afprijzingen.”

De staking gooit niet alleen roet in het eten van de kleinhandelaars, maar volgens Nico Volckeryck, Antwerps regiodirecteur van NSZ, zullen de bonden van De Lijn op deze manier ook weinig sympathie vinden bij de gewone burgers. “Solidariteit vragen voor een actie die de belangen van onze kmo’s in het gedrang brengt, werkt niet.”

LEES OOK: Handelaars verwachten matige solden: “Tenzij er nog winters weer komt”

“Werkdruk veel te hoog”

“We willen ons dan ook excuseren naar de reizigers toe, maar dit is ook een noodkreet van de dispatch”, aldus Vermunicht van het ACOD op Radio 1. Volgens de vakbond is de werkdruk op de dienst veel te hoog. “Er zijn verschillende taken naar hen doorgeschoven door de reorganisatie. Er moet dringend iets veranderen, want de werkdruk is te hoog. De emmer is overgelopen, het is niet vijf voor twaalf, maar vijf na twaalf.”

Wie wil nagaan of zijn bus of tram rijdt, kan de realtime informatie raadplegen op de website en in de app, meldt De Lijn nog.

Meer info op de website van De Lijn.

 

 

Handvol stakers legt De Lijn volledig plat in provincie Antwerpen: “Minister moet ingrijpen”
Archiefbeeld. Foto: MARC HERREMANS
Nu in het nieuws