© Joris Herregods

Antwerpse luchthaven kent recordjaar dankzij “drukste zomer ooit”

Ondanks een moeizame start heeft de luchthaven van Antwerpen in 2019 een recordaantal van ruim 306.000 passagiers gehaald. Dat meldt de Internationale Luchthaven Antwerpen bij de start van het nieuwe jaar. Bijkomende capaciteit van TUI fly en de succesvolle heropstart van de verbinding met London City door de nieuwe maatschappij Air Antwerp, konden de teloorgang van VLM Airlines meer dan compenseren.

In de eerste helft van 2019 was het nog een pak minder druk op de Antwerpse luchthaven dan in de eerste helft van 2018. Het wegvallen van VLM Airlines betekende een capaciteitsverlies van ruim 35%.

Maar een uitzonderlijk sterke zomer kon het tij keren. 101.069 passagiers reisden in de maanden juli, augustus en september via Antwerpen, een stijging van bijna 10% tegenover de zomer van 2018 (92.043 passagiers). TUI fly startte in april 2019 twee nieuwe ‘etnische’ bestemmingen: Lublin (Polen) en Enfidha (Tunesië). Routes als Tanger, Alicante en Malaga kregen dan weer extra capaciteit.

Begin september startte de nieuwe maatschappij Air Antwerp met één Fokker 50 - overgenomen van VLM - de route Antwerpen - London City. De bezettingsgraad overtreft de verwachtingen, meldt de luchthaven na de eerste maanden. Ook de zakenluchtvaart - goed voor 40% van het totaal aantal bewegingen op de luchthaven - deed het goed. “Hiermee kunnen we dan ook meteen een sprong maken naar 2020 waar er infrastructurele investeringen gepland staan van de op vandaag twee grootste spelers, ASL en Flying Group, binnen het segment van de zakenluchtvaart in Antwerpen”, klinkt het.

“Met onze 306.330 passagiers in 2019 halen wij de doelstelling vooropgesteld voor 2024. Het beste jaar ooit in de geschiedenis van de luchthaven in Deurne”, zegt CEO Marcel Buelens. “Dank aan alle mensen die op en rond het ‘vliegplein’ hun best hebben gedaan om hier te geraken. Ook dank aan alle ondernemers die in ons zijn blijven geloven en investeren op de luchthaven van Antwerpen. En het einde is nog niet in zicht, want de vragen blijven binnenkomen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio