© VRT

Papa verrast Tom Waes in programma: “Hij mag pas volgend jaar ontdekken dat ik meedoe”

Meedoen aan een tv-programma en daarover je mond houden tegenover familie en vrienden. Het is wat je verwacht van programma’s zoals De mol. Wim Waes (79) breidde dat even uit naar Vandaag over een jaar. Zoon Tom – jawel, de populairste tv-maker en -presentator van Vlaanderen – mocht het pas te weten komen toen ze samen in de studio van presentatrice Cath Luyten zaten.

Een goede smoes, dat had Cath Luyten nodig om haar collega Tom Waes naar haar studio te lokken. En daar viel hij van de ene verbazing in de andere. Zijn vader Wim was exact een jaar geleden al eens in diezelfde studio te gast geweest. Net zoals Tom is hij altijd al sportief en avontuurlijk geweest. Alleen werd hij door de jaren heen een rustige huisvader. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Wim wordt binnenkort tachtig en wil voor die tijd nog een levenslange droom verwezenlijken: een staptocht naar Santiago de Compostela. Een droom waar Tom helemaal achterstaat. Meer nog, hij wil zelfs een paar dagen meestappen. Alleen: “Tom weet niet dat ik meedoe aan het programma, hij mag het pas volgend jaar ontdekken”, aldus Waes senior. En dus stond die voor een dubbele uitdaging: zijn wandeltocht tot een goed einde brengen en intussen beelden maken zonder dat zoonlief iets in het snotje kreeg.

Een jaar later krijgt Tom de beelden te zien waarin zijn vader zijn plannen voor het eerst uit de doeken doet. En even later komt Wim ook doodleuk door de deur gewandeld, terwijl Tom dacht dat hij met vakantie was. Vader en zoon krijgen een emotioneel verslag te zien van de loodzware staptocht naar Compostela. Een waarbij Wim stilstond bij het verleden, heden en de toekomst. Het krijgt zelfs Tom Waes stil, die onder de indruk is van de prestatie van zijn vader: “Wat mijn vader heeft gedaan, is echt straf. Dat is pas Reizen Waes.”

Ook Jeanine (77), Annelore (21) en Evi (38) willen een jaar later hun doel bereiken. Jeanine wil leren fietsen. Annelore wil weer een dubbelmatch tennis kunnen spelen met haar vader na haar diagnose van de ziekte van Lyme en Evi wil herenigd worden met haar Nigeriaanse echtgenoot.

INFO

‘Vandaag over een jaar’, Eén, 20.30 uur

MEER OVER Tom Waes

Nu in het nieuws