Eerste beelden van wolvin Noëlla: minister voorziet middelen voor preventieve maatregelen

Print

Video: ANB/INBO

We hebben een nieuwe wolf in België en het is een vrouwtje. Dat wordt bevestigd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). De nieuwe wolvin werd rond kerst ontdekt in ons land en krijgt dus de toepasselijke naam Noëlla.

Enkele weken geleden ontdekten boswachters van het Agentschap Natuur en Bos een reeks pootafdrukken in een natuurgebied in het Limburgse Oudsbergen. Er werden onmiddellijk specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek ingeschakeld om na te gaan of dit afdrukken zijn van August, de voormalige partner van Naya, of dat het om een nieuwe wolf ging. Omdat er een duidelijk verschil in grootte was, konden de specialisten August uitsluiten.

Op 30 december werd de nieuwe wolf Noëlla voor het eerst vastgelegd op beeld met een wildcamera. Het INBO bevestigt ondertussen dat het om een vrouwelijke wolf gaat. Dat stelden ze vast op basis van de gestalte, de nieuwe pootafdrukken en de locatie.

Omdat Noëlla zich in het leefgebied van August bevindt, is het niet uitgesloten dat er een nieuwe kans is op welpjes aangezien het paringsseizoen voor de wolven eraan komt.

Preventieve maatregelen

“Samenleven met de wolf is uitdagend, maar we moeten die uitdaging aangaan”, reageert Vlaams minister Zuhal Demir. “Het blijft noodzakelijk om preventieve maatregelen te nemen om vee te beschermen. Wie preventieve maatregelen neemt, kan daarvoor beroep doen op subsidies van de Vlaamse overheid.”

“Uiteraard moeten we alles doen om te vermijden dat de wolf schade kan aanrichten aan andere dieren. We voorzien dan ook middelen voor preventieve maatregelen”, gaat minister Demir verder. “Maar we moeten ook de wolf zelf voldoende beschermen. De wolf is een beschermde diersoort in Vlaanderen en iedereen die in het leefgebied van dit dier aanwezig is of activiteiten uitvoert, moet hiernaar handelen. Ik ga mijn diensten ook vragen om daar gericht en kordaat op te handhaven.”

Nu in het nieuws