Raad van bestuur VRT stelt “externe raadgever” aan om “vertrouwen te herstellen”

Peter Claes. Foto: BELGA

Raad van bestuur VRT stelt “externe raadgever” aan om “vertrouwen te herstellen”

Print

De raad van bestuur van de VRT heeft een “externe raadgever” aangesteld in het conflict tussen de directieleden van de openbare omroep. Hij moet “het vertrouwen herstellen”, zegt Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur, in een persmededeling.

Eind vorige week lekte uit dat Paul Lembrechts, de topman van de openbare omroep, het ontslag van Peter Claes, de directeur media & productie, aan de raad van bestuur had gevraagd. De raad van bestuur stemde daar niet mee in. De vier resterende directieleden kozen in een brief, die maandagavond uitlekte, aan diezelfde raad van bestuur partij voor Lembrechts. Het gaat om Liesbeth Vrieleman (directeur informatie), Lieven Vermaele (directeur financiën en operaties), Stijn Lehaen (directeur technologie en innovatie) en hr-chef Hans Cockx.

LEES OOK. (+) “Dit is geen ruzie tussen directeurs van de VRT, dit gaat over het voortbestaan van de openbare omroep”

Ook de vakbonden ACV en ACOD hebben zich intussen gedistantieerd van Claes en vinden zijn positie niet langer houdbaar.

Na een urenlange vergadering heeft de raad van bestuur om een externe raadgever aan te stellen. Fabiaan Van Vrekhem, managing partner Accord Group, wordt gevraagd om te proberen het vertrouwen bij de VRT-top te herstellen. “Hij wordt gevraagd om in gesprek te treden met alle betrokkenen teneinde het vertrouwen onder hen te herstellen, dit alles in het belang van de VRT”, aldus de persmededeling.

Ondertussen vraagt de raad van bestuur uitdrukkelijk aan de gedelegeerd bestuurder en alle leden van het directiecollege “om hun verantwoordelijkheid op te nemen teneinde het goed functioneren van de VRT te waarborgen en zich te onthouden van elk mogelijke externe communicatie”.

Nu in het nieuws