Bonobobaby geboren in Planckendael: “Zijn of haar naam begint sowieso met een U”

Moeder Djanoa met haar jong. Foto: Planckendael

Bonobobaby geboren in Planckendael: “Zijn of haar naam begint sowieso met een U”

Print
Mechelen / Muizen -

In ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) is net voor het einde van het jaar nog een bonobo geboren. Voor moeder Djanoa is het al het vierde baby’tje. Hoe het jong zal heten is nog niet bekend, maar de beginletter wordt zeker een U. Ter gelegenheid van de geboorte organiseert Planckendael een tekenwedstrijd.

Een half jaar nadat de bonobogroep in Planckendael haar intrek nam in een gloednieuw verblijf, is het domein feestelijk ingewijd met de geboorte van een baby’tje. Het is het veertiende dier in de groep. “De dag voor de bevalling hadden we al een vermoeden dat er die nacht of de volgende ochtend iets te gebeuren stond”, zegt verzorgster Ineke. “Toen we ’s ochtends aankwamen zagen we dat Djanoa bevallen was en dat ze haar kleintje tegen haar buik hield. Tijdens de ochtendroutine kwam ze ons fier haar jongste spruit tonen.”

Moeder en jong stellen het allebei heel goed. Voor Djanoa, die in 1995 geboren werd in de zoo van Berlijn en sinds 2002 in ZOO Planckendael woont, is het al haar vierde jong. Of het kleintje een jongetje of een meisje is, is nog niet duidelijk. Ook wie de vader is, wordt later pas onderzocht aan de hand van een DNA-staal. “Van zodra we het geslacht hebben kunnen bepalen, gaan we op zoek naar een passende naam”, klinkt het bij ZOO Planckendael. “Het kleintje werd nog net in 2019 geboren, dus zijn of haar naam begint sowieso met een U. De verzorgers zullen drie namen selecteren, en het publiek kan via de Facebookpagina van het dierenpark stemmen voor hun favoriete naam.”

Ter gelegenheid van het nieuwe bonobojong organiseert ZOO Planckendael een tekenwedstrijd. Via de website van de dierentuin kan je een kleurplaat downloaden, of je kan ook zelf een tekening maken voor de bonobo’s en hun verzorgers. “Die tekeningen deponeer je in een box in de shop aan de ingang van het park”, klinkt het. “Iedereen die een tekening maakt krijgt een leuke verrassing, en een onschuldige hand zal vijf tekeningen uitkiezen waarvan de maker een extra prijs wint.”

www.ZOOPlanckendael.be/bonobobaby

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio