© BELGA

Fractieleider N-VA verdedigt Jan Jambon: “Voor eigen achterban gaat iedereen wel eens kort door de bocht”

Vlaams fractieleider voor N-VA Wilfried Vandaele kwam maandag in ‘De Ochtend’ op Radio 1 nog eens terug op de heisa over een uitspraak over kindergeld van Vlaams minister-president Jan Jambon. Hij ziet geen graten in de uitlatingen over een familie asielzoekers die een huis zou kunnen kopen met hun kindergeld. “Voor de eigen achterban gaat iedereen wel eens kort door de bocht”, zei hij.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) kwam afgelopen weekend opnieuw onder vuur te liggen, deze keer met een verhaal over ‘een familie asielzoekers die tijdens de wachttijd voor hun asielaanvraag zoveel kindergeld had verzameld dat ze er een huis mee kon kopen’. Een case die zijn kabinet niet hard kan maken met bewijs of harde cijfers, zo bleek achteraf.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten reageerde scherp op de uitspraken, maar N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele neemt het op voor de minister-president. “Eerlijk gezegd, ik begrijp de uitval van collega Rutten niet. Iedereen weet dat als je een lezing houdt voor de eigen achterban, je wel eens kort door de bocht gaat om je punt te maken”, zei hij in De Ochtend.

Vandaele herhaalde dat het bewuste voorbeeld aan bod is gekomen tijdens de regeringsonderhandelingen, om de regeling dat asielzoekers met teruglopende kracht kindergeld krijgen aan te kaarten. “Iemand heeft dat daar als boutade gebruikt, en Jambon heeft dat simpelweg herhaald.”

Dat het kabinet-Jambon de case niet heeft uitgevlooid voor ze als voorbeeld aan te halen bij een lezing, vindt Vandaele geen probleem. “Op zo’n moment zoek je een beeld dat moet blijven plakken, en dan moet het niet wetenschappelijk correct zijn. Iedereen weet wel wat er bedoeld wordt. Dat gebeurt overigens ook bij bijeenkomsten van andere partijen. In het vuur van een discussie wordt wel vaker een weinig gepolijst beeld gebruikt om een punt te maken.”

.

Vastgoed

Jobs in de regio