Dan toch screening op ziekte baby Pia? Minister Beke vraagt nieuw advies

Baby Pia en haar ouders uit Wilrijk. Foto: Kris Van Exel

Dan toch screening op ziekte baby Pia? Minister Beke vraagt nieuw advies

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vraagt een nieuw advies over de screening van SMA – de ziekte van baby Pia – via de hielprik. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag. Tot nu toe werd die bij baby’s afgehouden.

Spinale musculaire atrofie (SMA) is een zeldzame genetische spierziekte die bij baby’s opgespoord kan worden via de zogenaamde hielprik. In Wallonië gebeurt dat, maar in Vlaanderen niet.

Dan toch screening op ziekte baby Pia? Minister Beke vraagt nieuw advies
Minister Wouter Beke. Foto: BART DEWAELE

Minister Beke laat nu weten dat hij hierover een nieuw advies vraagt aan de Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek, een groep onafhankelijke deskundigen. Zijn voorganger en partijgenoot Jo Vandeurzen weigerde vorig jaar mee te stappen in een nagenoeg kosteloos proefproject rond SMA-screening in Wallonië, en ook Beke hield tot nu toe de boot wat af.

“In het verleden is geoordeeld dat de voorwaarden om ook te screenen op SMA nog niet vervuld waren. De medische wetenschap evolueert echter razendsnel, en het lijkt me aangewezen onze visie te toetsen aan de meest recente inzichten”, stelt Beke nu.

In de kranten wijst professor François Eyskens (UZA), die een van de twee screeningscentra beheert, dat er tientallen aandoeningen zijn die in aanmerking komen voor vroegdetectie, maar die minder aandacht krijgen. “Net daarom moeten we op basis van de recente ontwikkelingen kijken of de screening aangepast kan worden”, zegt de woordvoerder van Beke nog. “Voor de rest willen we nu geen commentaar kwijt. De werkgroep Bevolkingsonderzoek moet zich nu in alle rust kunnen buigen over de screening.”

SMA is de ziekte van baby Pia, die in oktober een prik kreeg met het medicijn Zolgensma, waarvoor Vlaanderen 1,9 miljoen euro had ingezameld. Afgelopen weekend vertelden de ouders van een andere patiënt, Victor Verdonckt, nog in De Tijd dat vroegdetectie hun kind veel leed had kunnen besparen.

Nu in het nieuws