© BELGA

Annemarie Worst wint in Diegem, 17-jarige renster steelt harten van de fans na onfortuinlijke lekke band

Annemarie Worst heeft de Superprestigemanche in Diegem gewonnen. De Nederlandse klopte landgenote Ceylin del Carmen Alvarado in een sprint met twee. Yara Kastelijn werd derde.

Ex-wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot stond vooraf volop in de schijnwerpers, letterlijk en figuurlijk. De Française, die in 2015 het WK won en ook op de weg en in het mountainbike wereldtitels op haar naam heeft staan, kwam voor het eerst aan de start van een grote klassementscross sinds ze vorige week aankondigde zich opnieuw op veldrijden en mountainbiken te focussen. Ceylin del Carmen Alvarado, die eerder al de manches in Gieten en Zonhoven won, verdedigde haar leiding in de Superprestige.

Bij de start gingen drie dames er al snel vandoor. Het zal niemand verbazen dat dat drie Nederlanders waren: Alvarado nam Annemarie Worst en Europees kampioene Yara Kastelijn mee. Sanne Cant leidde de achtervolging en kwam halverwege de tweede ronde aansluiten, net als Inge van der Heijden en de verrassende Shirin van Anrooij, het 17-jarige toptalent. Cant moest nadien wel lossen, waardoor de vijf Nederlandse dames overbleven.

In de vierde ronde ontplofte de kopgroep. Alvarado maakte een fout op een schuine rand, waardoor Worst plots een gaatje cadeau kreeg. Alvarado en Kastelijn gingen mee, Van der Heijden en Van Anrooij moesten lossen. Voor Van Anrooij was het even later zelfs helemaal over en out: de piepjonge Zeeuwse reed lek, maar moest tot haar ontsteltenis vaststellen dat ze geen nieuwe fiets kon krijgen in de materiaalzone. Uiteindelijk kreeg ze er in de slotronde wel een, maar toen was het kalf al verdronken: de top vijf was gaan vliegen.

De slotronde werd een strijd tussen de drie beste dames in koers: Alvarado, Kastelijn en Worst. Kastelijn kraakte als eerste in de slotfase, terwijl Worst prima reageerde op de prikken van Alvarado.

Meer sportnieuws