© wabo

Dijlefeesten houden er na 44 edities mee op: “De organisatie verderzetten was onhoudbaar”

Het oudste festival van de Dijlestad houdt er na 44 edities mee op. Het nieuws kwam zaterdagochtend hard aan bij de Mechelse muziekliefhebbers. “De organisatie verderzetten was onhoudbaar en dus moesten we deze spijtige beslissing nemen”, klinkt het bij de organisatoren.

Ward Bosmans

De Dijlefeesten zijn de afgelopen vier decennia uitgegroeid tot hét festival voor alternatieve muziek in de Mechelse regio. De namen die de afgelopen 43 jaar op de affiche stonden, spreken tot de verbeelding. En ook bezielers van het festival zoals Chris Joris, Sjarel Van den Bergh en Alain Croon hebben in Mechelen een bijna iconische status.

Drie jaar geleden besliste het toenmalige bestuur om een verjongingskuur door te voeren. Voorzitster Lize Geeraerts (27), ondervoorzitter Jasper Benn (31), Fabienne Van Den Broeck (24) en Greg Beelaerts (40) beloofden om het DNA van de Dijlefeesten te bewaken. Maar tegelijkertijd kregen ze een zware erfenis.

Niet meer gratis

Deze zomer waren de Dijlefeesten voor het eerst in de geschiedenis niet meer gratis. Dat was nodig om het festival te kunnen blijven organiseren. Ondanks die maatregel nam het bestuur nu de beslissing om de boeken neer te leggen.

In een eerste reactie liet voorzitter van Mechelen Feest, Kristof Calvo (VLD-Groen-M+) weten dat hij het een spijtige zaak vindt. “We hebben het festival de voorbije jaren altijd ondersteund en zouden dat ook zijn blijven doen. Ik wil de organisatoren bedanken voor wat ze gedaan hebben. Net omwille van dat engagement, moet er een vervolg komen. Daar ga ik me mee voor inzetten. Mechelen kan niet zonder de rock-’n-roll van de Dijlefeesten. Een aantal jaren geleden was ook de toekomst van Maanrock onzeker, nu staat het festival er weer. Met de Dijlefeesten moet dat ook lukken.”

© wabo