Slotakkoord zonder vuurwerk: Antwerp en Anderlecht vergeten te scoren

De slotmatch van 2019 is er eentje geworden zonder goals. Antwerp mét Defour in de basis was baas tegen Anderlecht, maar kon voor het eerst sinds 1 september de touwen niet laten trillen. Ook bij paars-wit stond het vizier niet op scherp, waardoor de Great Old nu al tien matchen op rij ongeslagen is. Een eindejaarsrapport dat kan tellen.

De partij begon met vuurwerk op de Bosuil én een kerstverrassing van Bölöni. De Roemeen durfde het aan om Defour voor het eerst sinds 6 oktober opnieuw in de basis te droppen. Ook Mbokani, terug uit schorsing, nam zijn plaats weer in. Mirallas was de derde nieuwe naam in de Antwerpse basis. Bij Anderlecht konden we kort zijn wat de opstelling betreft. Vercauteren stuurde dezelfde elf starters het veld op als vorige week tegen Racing Genk.

Mbokani in zijn nopjes

De jaarafsluiter begon met het nodige zout en peper. Gouden Stier Mbokani knalde vanuit buitenspel over. Vlap probeerde zonder succes Bolat te verrassen in zijn korte hoek. Tot daar het tweerichtingsverkeer. De thuisploeg had er namelijk zin in, met nadruk op Mbokani. Nagenoeg elke aanval vertrok bij de Congolese scherpschutter, die slim als hij is de duels met Kompany meed. De onervaren Kana daarentegen had zijn handen vol met Mbokani. Toen de youngster de spits omverduwde, sprong Bölöni een eerste keer uit zijn vel. De Antwerp-coach zou het nog verscheidene keren aan de stok krijgen met de vierde ref.

Niet alleen Mbokani blonk uit, ook De Laet en Buta etaleerden nog maar eens hun supervorm. Zij zullen ongetwijfeld bidden dat hun hoogconjunctuur na de winterbreak blijft voortduren. Lamkel Zé daarentegen kon zich niet onderscheiden, nochtans lag op links de sleutel. Een schwalbe over het been van Kompany was niet meteen wat we wilden zien van de Kameroener.

De roodhemden domineerden het eerste bedrijf, zonder echt doelrijpe kansen af te dwingen. Kopballen van Mbokani en Arslanagic misten hun effect. De bezoekers stelden er nog minder tegenover. Daarvoor was de Brusselse balcirculatie beneden alle peil.

Snelle wissel Defour

Na tien minuten in de tweede helft haalde Bölöni Defour na een meer dan degelijk wederoptreden naar de kant. Een doorgesproken wissel, waardoor Benson vroeger dan gebruikelijk mocht invallen en Lamkel Zé een rij naar achter schoof. De publiekslieveling is van alle markten thuis en zette met een verticale pass Mbokani op weg naar de 1-0. Iedereen zag zijn kanonskogel al binnenvliegen. Het was uiteindelijk de ballenjongen achter het doel van Van Crombrugge die ontsnapte aan een bloedneus.

Hoewel het spelniveau er niet op verbeterde, kwamen er wel kansen. Doku trapte van dichtbij op Bolat, en een voorzet/schot van Lokonga likte de dwarsligger. Aan de overkant hield Van Crombrugge Buta van zijn eerst goal in Antwerp-loondienst. De bal wilde er aan beide kanten finaal niet in, zonde voor deze afsluiter van 2019. Desalniettemin kan Antwerp met opgeheven hoofd 2020 induiken. De Great Old pakte sinds de nederlaag in Moeskroen op 2 november 18 op 24, goed voor acht competitiematchen zonder verliespartij. Tussendoor knikkerde het ook nog Genk en Standard uit de beker. Kan het nog beter? Wees maar zeker dat ze in Deurne-Noord hiermee kunnen leven.

Meer voetbalnieuws