© Photo News

Toon Aerts start niet in Loenhout en Diegem maar houdt stand in Zolder: “Hier ben ik heel content mee”

Wat kon Toon Aerts in Zolder uitrichten na zijn val in Namen en de bijhorende blessures? De Kempenaar startte met het doel de schade te beperken en slaagde wonderwel in zijn opzet. Aerts finishte veertiende, nauwelijks één plaats achter zijn dichtste belager in de wereldbekerstand, Eli Iserbyt.

jpdv/gvdl

LEES OOK. Zdenek Stybar maakt het de geblesseerde Toon Aerts (ongewild) nog wat lastiger, maar zet dat in de koers meteen recht

Twee gebroken en twee gebarsten ribben, met die lijfelijke handicap stond Toon Aerts vanmiddag aan de start in Zolder. “Dat wil ik toch even verduidelijken want er deden de wildste verhalen de ronde”, lachte de Kempenaar. “Maar die ribben werden vrij goed vastgezet zodat ik van de ribben zelf niet al te veel last had. Het waren eerder de rugspieren die opspeelden. Ik zat niet op mijn fiets als anders. Mijn bovenlichaam bleef redelijk stabiel terwijl ik doorgaans een vrij zwoegende stijl heb. Ook bij het lopen op de trappers kon ik niet echt de kracht van anders ontwikkelen.”

Maar Aerts kon leven met zijn wedstrijd, ondanks een valpartij in de start. “Er kwamen een aantal jongens binnendoor en eentje, Stybar, bracht mij ten val”, klonk het. “Waar is het respect, dacht ik bij mezelf. Maar hij deed het niet express want zijn ketting schoot over. En hij heeft later in de koers nog veel werk voor mij verzet. Mijn slotgevoel blijft positief: ik ben heel content met mijn veertiende plaats.”

Geen Loenhout, Diegem en Baal

Aerts wil zijn lichaam wel de nodige rust gunnen en past voor Loenhout (vrijdag) en Diegem (zondag). Dat betekent dat hij zowel DVV Trofee als de Superprestige, waar hij notabene de leider is, laat schieten. Teammanager Sven Nys geeft uitleg. “Die val met Stybar heeft Toon vandaag een plaats in de top tien gekost”, foeterde Nys aanvankelijk. “Maar hij heeft echt gedaan wat hem kon. Dat was minder dan anders want hij zat niet echt goed op de fiets. Jammer want hij voelt zich echt wel heel heel goed. Maar hij is zeker niet ten onder gegaan. Integendeel, hij houdt goed stand in de wereldbeker.”

Nys houdt zijn renner in Loenhout en Diegem van de fiets. “Nu moet hij alles loslaten. We gaan niet koersen de komende dagen en gaan proberen naar de kampioenschappen toe te leven. Zelfs voor Baal ga ik hem vragen te passen. Qua klassementen doen we er goed aan ons louter op de wereldbeker te focussen. Uiteraard was Toon heel emotioneel aan de finish. Hier heeft hij zo hard voor gewerkt. Zijn start dit seizoen was wat minder. Hij zet dat dan subliem recht met winst in Zonhoven en Ronse en die fantastische prestatie in Namen. Dat wilde hij bevestigen maar helaas kon dat niet. Maar uiteindelijk doet hij een goede zaak. Dit was meer dan standhouden.”

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Laurens Sweeck

3. Quinten Hermans

4. Michael Vanthourenhout

5. Gianni Vermeersch

6. Corné van Kessel

7. Tim Merlier

8. Joris Nieuwenhuis

9. Lars van der Haar

10. Thijs Aerts

11. David Van der Poel

12. Tom Meeusen

13. Eli Iserbyt

14. Toon Aerts

MEER OVER Blikvangers Sport

Meer sportnieuws